Русија почиње рад на самосталној мисији за Марс

МОСКВА: Русија ће започети рад на самосталној мисији на Марс, с обзиром на то да је Европска свемирска агенција (ЕСА) суспендовала заједнички пројекат након инвазије на Украјину, саопштио је данас директор руске свемирске агенције Роскосмос Дмитриј Рогозин.
mars, pixabay
Фото: pixabay.com

ЕСА је у четвртак саопштила да је немогуће да настави сарадњу са Русијом на мисији ЕкоМарс, а према том плану руска ракета је требало да превезе ровер европске производње на Марс касније ове године.

„У врло блиској будућности почећемо да радимо на имплементацији мисије на Марс“, рекао је Рогозин агенцији Интерфакс,преноси Ројтерс.

Он је нагласио и да не мисли да ће ровер за ови мисију нужно бити неопходан, јер би постојећи руски модул за слетање, који је дизајниран за транспорт ровера, могао да обави потребан научни рад,навео је Интерфакс.

Рогозин је саопштио и да постоје "велике сумње" шта би ЕСА могла да самостално уради без Русије, која већ има ракету, лансирно место и модул за слетање.

"Европској свемирској агенцији ће бити потребно најмање шест година да развије сопствени модел", рекао је директор Роскосмоса.

Као одговор на санкције, руска свемирска агенција је већ суспендовала сарадњу са Европом на свемирским лансирањима и најавила да ће престати са испоруком ракетних мотора за САД.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести