Полетела ракета Спејс Икса са Флориде

МАЈАМИ: НАСА и америчка комерцијална ракетна компанија Спејс Икс власника Илона Маска су данас лансирали ракету на Међународну свемирску станицу (ИСС), што је прва четворочлана екипа која је послата у орбиту рециклираном ракетом од претходног лета.
Svemir, Zemlja  Foto pixabay.com
Фото: pixabay.com

Лансирање Ендевора је почело у 5.49 по источноамеричком времену из НАСА Кенеди свемирског центра на Флориди, а узлетање је директно преношено на ТВ НАСА, преноси Ројтерс.

Скоро 24-часовна вожња до свемирске станице, која се налази на 400 километара од површине земље, је требало да крене у четвртак, али је померена за данас због лоших временских прогноза.

Метеоролози су за данас прогнозирали да ће на путањи ракете бити 90 одсто шансе да метеоролошки услови буду повољни на месту лансирања, што побољшава услове за лет.

Ово је треће лансирање тима у орбиту приватне компаније Илона Маска, под окриљем НАСА.

У тиму се налази два НАСА астронаута - командант мисије Шејн Кимбро (53) и пилот Меган Мекартур (49), као и јапански астронаут Акихико Хошиде (52), специјалиста за мисију Томас Песке, француски инжењер из Европске свемирске агенције.

EUR/RSD 117.3460
Најновије вести