Откривен огроман сплет скривених галаксија

Научници верују да ће новооткривени низ скривених галаксија значајно променити наше разумевање како свемир функционише, преноси Радио телевизија Србије.
s
Фото: pixabay.com

До сада непозната звездана пространства још су спектакуларнија од наших, истичу истраживачи. До ових сазнања успели су да дођу захваљујући новим могућностима које су им дозволиле да посматрају свемир даље но икада.

Астрономи ове нове налазе описују као право благо које би нам могло помоћи у решавању неких најдубљих и темељних питања о свемиру, укључујући и мистерију супермасивних црних рупа и тамне материје.

Слика свемира коју је научницима омогућио свемирски телескоп „Хабл“ била је непроцењива, али ни он није могао да им омогући да сагледају неке од најважнијих делова онога што нас окружује.

Ново истраживање омогућило је научницима да споје мноштво различитих података добијених из свих опсерваторија и да помоћу њих погледају даље него икада раније.

 

„Ови налази су у супротности са тренутним моделима о космичкој еволуцији које имамо и помоћи ће нам да схватимо неке детаље који су нам до сада недостајали“, истиче Тао Ванг, истраживач са Универзитета у Токију.

У сваком случају многе теорије ће сада морати да буду ревидиране.

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести