Оборен рекорд - фузијом генерисано 59 мегаџула топлоте

ЛОНДОН: Научници ангазовани на пројекту Џоинт Јуропијан Торус (Јоинт Еуропеан Торус - ЈЕТ) објавили су данас да су поставили нови рекорд у количини енергије ослобођене нуклеарном фузијом у контролисаним условима.
3
Фото: Pixabay.com

Истраживачи су у експерименту нуклеарне фузије погону ЈЕТ у Оксфордшајеру (Енглеска), генерисали 59 мегаџула топлоте, што је еквивалентно количини топлоте коју ослобађа експлозија око 14 кг тринитротолуола (ТНТ), извештава Гардијан.

.Произведена топлотна енергија током процеса фузије, који трајао пет секунди, више него двоструко надмашује претходни рекорд од 21,7 мегаџула који је постављен 1997. у истом погону.

Овај подвиг уследио је након више од две деценије тестирања и усавршавања у Центру за фузиону енергију Кулхам и поздрављен је као „велика прекретница“ на путу да фузија постане одржив извор енергије са ниским садржајем угљеника, наводи британски лист.

„Овај значајан резултат је за нас огроман корак напред у савладавању једног од највећих научних и инжењерских изазова. Јасно је да морамо направити значајне промене како бисмо решили последице климатских промена, а фузија нуди толики потенцијал“, рекао је професор Ијан Чапмен, извршни директор Управе за атомску енергију Уједињеног Краљевства.

Погон ЈЕТ који изгледом подсећа на крофну, садржи плазму, или високо јонизоване гасове, који се загревају на 150 милиона степени Целзијуса, што је 10 пута виша температура него у центру Сунца.

На тако екстремним температурама, атомска језгра могу да се спајају и формирају нове елементе ослобађајући огромне количине енергије. Експерименти у ЈЕТ-у су фокусирани на то да ли је фузија изводљива са горивом заснованим на два изотопа водоника познатих као деутеријум и трицијум који спајањем формирају гас хелијум.

Најновији резултати говоре да је то изводљиво и обезбеђују кључну подршку за Итер, још већи погон за фузију који се гради на југу Француске. Планирано је да Итер почне са сагоревањем деутеријум-трицијум горива 2035. године како би на крају било произведено више топлоте него што је потребно за одржавање плазме на високој температури.

Ако са Итером све протекне како треба, следећи корак је изградња европске демонстрационе електране која ће производити више струје него што је троши и која ће бити прикључена на мрежу.

Перспектива фузијске енергије је веома привлачна јер не ослобађа гасове са ефектом стаклене баште, при чему један килограм фузионог горива производи око 10 милиона пута више енергије од једог килограма угља, нафте или гаса.

Док је деутеријум у изобиљу доступан у морској води, трицијум је изузетно редак и производи се у нуклеарним реакторима. Предвиђа се да ће будућа постројења за фузију, укључујући Итер, производити сопствено трицијумско гориво тако што ће користити високоенергетске неутроне, ослобођене приликом спајања деутеријума и трицијум спајају, за разлагање обичног метала литијума на трицијум и хелијум, додаје се у тексту.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести