Наши телефони снимају све што радимо?

Ако сте икада помислили или вам се учинило да ваш мобилни телефон "прати" све што радите, ново истраживање сугерише да вероватно ипак нисте параноични, пише Радио Сарајево.
mobilni telefoniranje
Фото: pixabay.com

Научници са бостонског Нортвестерн универзитета провели су годину дана истраживајући да ли апликације на "паметним телефонима" у тајности снимају наше приватне разговоре и шаљу личне податке оглашивачима.

Испоставило се да то није истина, али су зато открили да телефони на други начин региструју све што радимо/кликћемо на њима.

Како је телефонима коришћеним у студији управљао аутоматизовани систем - а не људи - истраживачи су признали како не могу са сигурношћу рећи да нас телефони не прислушкују. Ово је због тога што апликације није покретао људски глас, већ систем, а могуће је, навели су, да нису уочили аудио фајлове - уколико их је апликација сакрила пре слања.

Наиме, апликације на смарт телефонима снимају видео снимке наших екрана и праве скриншотове наших активности и те фајлове шаљу "трећој страни". Снимају се чак и лични подаци.

Бостонски истраживачи тестирали су 17.260 популарних Андроид апликација - од тога, осам хиљада апликација шаље информације директно Фејсбуку. Више од половине тих апликација има дозволу да користи камеру и микрофон на телефону, што значи да те опције могу активирати било кад.

Научници су користили аутоматизовани систем да прате апликације, тражећи фајлове које су апликације слале "трећој страни". Тражећи аудио фајлове, случајно су пронашли снимке и скриншотове који се шаљу.

Истраживачи из Бостона ће цело истраживање представити следећег месеца у Барселони, на конференцији о приватности.

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести