НАСА: Лансирање ракете "Артемис" померено за 27. септембар

Званичници НАСА одлажу следећи покушај лансирања своје мега месечеве ракете "Артемис", у оквиру лунарне мисије, за још четири дана, до 27. септембра, објавила је свемирска агенција.
e
Фото: Youtube Printscreen

Лунарна мисија Артемис има нови датум за следећи покушај лансирања, претходно је лансирање било заказано за 23. септембар, пренео је Си-Ен-Ен.

Свемирска агенција и даље ради на проблему са ракетом, названом "Space Launch System" или "SLS", која је изазвала цурење док је била напајана супер-охлађеним течним водоником током последњег покушаја лансирања у свемирском центру Кенеди на Флориди.

Тим мисије је померио први покушај лансирања "Артемис" 29. августа због проблема који се појавио током одзрачивања мотора, који хлади моторе за лансирање, за који званичници верују да је настао због неисправног сензора.

Период лансирања, који се очекује 27. септембра, траје 70 минута, краће од 120-минутног периода доступног 23. септембра.

Званичници НАСА рекли су да ће свемирска агенција наставити да пружа информације источном ланцу, који мора одобрити одустајање да би ракета остала на лансирној платформи.  

Артемис је могуће гледати у преносу уживо без прекида, на Јутјуб каналу Насе.

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести