На Ченеју тродневно светско финале у лансирању малих сателита и ракета

Светско финале у лансирању малих сателита и ракета, које уједно представља и симулација свемирске мисије, почело је јуче на аеродрому на Ченеју у Новом Саду, и трајаће до уторка, 27. септембра.
1
Фото: С. Шушњевић

На такмичењу учествује 15 екипа које имају задатак да са ченејске травнате писте лансирају две ракете на чврсто гориво које ће „попети“ на висину од једног километра, прикупити одређене податке и вратити се на земљу.

Шампионат је од велике важности и има историјски значај, не само за нашу земљу, већ и регион - први пут се организује у Србији и једино је такмичење на свету из области свемирског инжињеринга које се у овом тренутку одржава.

Фото: С. Шушњевић

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић отворио је такмичење и казао да је битно промовисати аеродром на Ченеју и Аероклуб „Нови Сад“ чији чланови улажу велики напор да му врате стару славу и сјај.

- Ово је историјски корак за нас и верујем да ћемо с Ченеја у скоријој будућности  лансирати и први сателит. Већ смо започели разговоре с представинцвима Индије како бисмо договорили даљу сарадњу у области развоја свемирског програма -  рекао је Иванишевић.

Фото: С. Шушњевић

Председник Аероклуба „Нови Сад“ Драгољуб Самарџић истакао је да је поносан што кроз дружење и науку можемо да промовишемо наше стручњаке и љубав према новосадском плавом небу. 

- Наредне године Аероклуб слави 100. година постојања и ово је прави моменат и начин да покажемо шта све можемо и за шта смо оспособљени – казао је Самарџић. -  Овај догађај ће Нови Сад, Војводину, па и читаву Србију увести у једну потпуно нову област и показати свету колико врсних стручњака имамо међу младима, али и да ухватимо корак с државама које већ годинама развијају свемирску технологију.

Председник Управног одбора Комитета за развој свемирског програма из Новог Сада Душан Радосављевић нагласио је да смо успели да се уцртамо на светску мапу ракетног инжињеринга.


Српски сателит ускоро у орбити

Поводом обележавања 75. годишњице независности Индија је финансирала пројекат у оквиру кога су студенти индијских универзитета израдили 75 сателита, а један од њих биће поклоњен Асоцијацији Југоисточне Европе за свемир (СЕСА), коју чине Комитет за развој свемирског програма (ЦСПД) из Новог Сада, Јадранска аеросвемирска асоцијација (А3), Центар за едукацију и роботику, иновације и технологију ЦЕРИТ из Босне и Херцеговине, Монтенегро спејс рисрч (МСР) из Црне Горе и Центар за иновације и технолошки развој (НАВИА) из Северне Македоније. Сателит који је поклон у знак пријатељства између Србије и Индије биће лансиран до краја године.


- Ово је увод у слање нашег четвртог сателита у свемир које ће се одиграти до краја године у оквиру обележавања 75 година независности Индије – објаснио је Радосављевић али није желео да открије намену тог сателита, већ је само наговестио да ће цео регион имати користи од те мисије. – Сада имамо подршку покрајинског секретаријата за привреду и туризам, који је препознао значај укључења наше земље у „свемирску трку“. Захваљући сарадњи с партнерима из Индије и подршћи Покрајинске владе, успели смо да, можда у последњем тренутку, се прикључимо државама које већ дуже раде на развоју ракетног инжињерства и свемирских мисија.

Директор пројекта „75 сателита“ Капати Гопала Кришна појаснио је да је циљ пројекта, осим прославе независности Индије, укључивање што већег броја студената, који са свежим идејама могу дати велики допринос у науци. Он је подсетио на дугогодишње пријатељство Србије и Индије које се прожима у различитим области, те да ће након завршетка овог пројекта и раговора с представницима Покрајинске владе сарадња бити још плодоноснија.

С. Ковач

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести