Фејсбук и Твитер не обрађују више податке из Хонгконга

САН ФРАНЦИСКО: Компаније Фејсбук и Твитер обуставиле су обраду државних захтева за корисничке податке у Хонгконгу
Fejzbuk Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Ово су саопштиле  у понедељак те компаније, након што је Кина донела нови закон о националној безбедности за тај полуаутономни град.

Фејсбук, који такође поседује ВотсАп и Инстаграм, "паузира" прегледе за све своје услуге "у очекивању даље процене Закона о националној безбедности", наводи се у изјави, преноси Ројтерс.

Твитер је саопштио да је суспендовао све захтеве власти Хонгконга одмах након што је закон ступио на снагу прошле седмице, позивајући се на "озбиљну забринутост" због његових импликација. Компаније нису прецизирале да ли ће се обуставе применити и на владине захтеве за уклањање садржаја који је створио корисник њихових услуга из Хонгконга.

Друштвене мреже често примењују локализована ограничења на постове који крше локалне законе, али не и њихова правила за прихватљив говор. Фејсбук је ограничио 394 таква садржаја у Хонгконгу у другој половини 2019. године, у односу на осам ограничења у првој половини године.

Техничке компаније већ дуго слободно послују у Хонгконгу, регионалном финансијском чворишту, где приступ интернету није под утицајем ограничења која су уведена у континенталној Кини, а која блокира Гугл, Твитер и Фејсбук, подсећа агенција.

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести