Електрични аутомобили у Француској престигли бензинце по продаји

ПАРИЗ: Продаја нових електричних возила у Француској први пут је надмашила бензинце у првом кварталу ове године, што је велика прекретница за возила с нижим емисијама штетних гасова чему су, поред осталог, допринеле високе цене на бензинским пумпама и владине субвенције за електрифициране моделе.
elektricni automobil, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Ипак, укупна продаја нових аутомобила у Француској је опала у првом тромесечју за 17,3 одсто, при чему је у марту потонула десети месец узастопно за скоро 20 посто, јер је аутомобилска индустрија у великим проблемима због уских грла у ланцу снабдевања и глобалне несташице полупроводничких чипова, преноси Ројтерс.

Продаја потпуно електричних и хибридних модела чинила је скоро 40 процената укупне продаје нових аутомобила, у односу на удео конвенционалних бензинских модела од 38,3 посто, према индустријским подацима објављеним на порталу "Platform automobil" (ПФА).

Када се бензинцима дода и удео дизелаша од 16,5 одсто у укупној продаји у првом кварталу, значи да су модели с моторима на унутрашње сагоревање и даље у већини.

Најпродаванији аутомобил у Француској је у марту био "Теслин" Модел 3, затим Реноова Дачија Спринг и Стелантисов Пежо 208.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести