Будућност заштите налога није у лозинкама, већ у биометрији

БЕОГРАД: Будућност безбедних дигиталних налога, и приватних и пословних, није у лозинкама, јер се тај начин заштите виртуелног идентитета показао као неефикасан, већ у коришћењу биометрије, изјавио је данас предавач у области дигиталних технологија Дамир Дизаревић.
w
Фото: pixabay.com

"Да ли бисте се више узнемирили када би вам неко украо личну карту или дигитални идентитет?", упитао је Диздаревић учеснике конференције "Синергија 19" и указао да данас крађа дигиталних индентитета не захтева посебне техничке вештине.

"Угрозити нечији дигитани идентитет данас је много лакше него што многи мисле. Добар део крађе идентитета почива на социјалном инжењерингу, а то је заваравање корисника да открије своје креденцијале", рекао је Диздаревић говорећи о сајбер криминалу.

Због тога, истиче, лозинке које користимо нису довољно добра заштита наших дигиталних идентитета и каже да чак 73 одсто корисника на својим налозима користи исте или сличне лозинке.

"Проблем је што се на тај начин пробијањем једног налога, лако добија приступ другим налозима", указао је Диздаревић.

Сматра да би нас далеко више узнемирило да нам неко угрози дигитални идентитет, него да нам украду личну карту, додајући да би нас нестанак личне карте више изнервирао због "гњаваже" око папира.

"То само говори колико нам је данас заштита дигиталног идентитета важна и колико је важно радити на њиховој заштити. То није ствар коју треба узети здраво за готово", рекао је Диздаревић.

Због тога, објашњава, велике ИТ компаније раде на томе да побољшају технологију на заштити идентитета која неће да зависи само од крајњег корисника, јер се, додаје, то показало неефикасно.

Диздаревић каже да је је зато будућност заштите налога у биометријској подршци, додајући да лозинке никада нису биле довољно безбедне.

Тродневна конференција "Синергија 19" почела је данас у Београду, организује је компанија Мајкрософ од 2000. године, а посвећена је дигиталној трансформацији, информационо-комуникационим (ИКТ) технологијама, као и њиховој примени у компанијама широм региона Југоисточне Европе.

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести