Британска Краљевска ковница ће вадити злато из електронског отпада

ЛОНДОН: Британска Краљевска ковница новца планира да изгради фабрику која ће вадити злато из електронског отпада, а погон би требало да буде завршен и пуштен у рад 2023. године.
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Ово предузеће у државном власништву, које прави производе од племенитих метала и кованице, саопштило је да ће користити технологију коју назива „патентираном новом хемијом“ канадске фирме Ексир за екстракцију злата из шпампаних плоча мобилних телефона и лаптопова, преноси ЦНБЦ.

Према саопштењу Краљевске ковнице, та технологија омогућава извлачење „више од 99 посто племенитих метала садржаних у електронском отпаду, селективним циљајњем метала од неколико секунди“.

Екстракција се, како додаје, обавља на собној температури, за разлику од високих температура које су потребне топионицама за обраду електронског отпада.

Фабрика ће бити лоцирана у Јужном Велсу, где је седиште ковнице новца, а изградња ће почети овог месеца.

Ковница очекује да ће погон прерађивати чак 90 метричких тона штампаних плоча које ће се добијати са територије целог Уједињеног Краљевства сваке недеље. Процењује се да ће на тај начин производити више "стотина килограма" злата сваке године.

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести