ШАМПИОН У БОДИБИЛДИНГУ БРАНКО ЂУРЂЕВ Митови и заблуде о бодибилдерима

Ако питате најпопуларније новосадске фитнес тренере кога би изабрали да их тренирају, једно име ће се чешће поновити од осталих - Бранко Ђурђев. Овај тридесеттрогодишњи Новосађанин је прошлог викенда освојио и европску титулу, која му је само једна у низу - светски првак, државни првак, мистер универзума...
2
Фото: Приватна архива

На питање која му је медаља по реду, одговара да није сигуран, јер их је пуно, али да се такмичи дуги низ година, са малом паузом, да би прошле године опет почео.

- Прошли викенд сам провео на ИБФФ европском првенству у Мостару, у мојој категорији је било 11 такмичара, а на целом више од стотину учесника и освојио сам прво место - каже Бранко.

Кад се припрема за такмичења, Бранко вредно тренира, али и држи персоналне тренинге како професионалним спортистима, тако и рекреативцима. Прилагођава тренинг према сваком, а уме да буде и строг када је реч о исхрани.

- Спортом се бавим од шесте године. Играо сам одбојку 12 година, а кад сам престао активно да се бавим тиме, почео сам да радим у теретани, након едукација за тренера, тим послом се бавим већ 14, док се такмичим осам година - каже Ђурђев.

Каже да је највећа заблуда о бодибилдингу да је реч о здравом спорту, погото финиш пред такмичења, јер се тело доста израбљује.

- Сви мисле да треба гладовати, а заправо је потпуно супротно, јер храна игра највећа улогу, и то је заправо највећа заблуда - прича Бранко. - Мој дан пред такмичење и кад се не спремам, изгледају слично, јер сам ја током целе године у том процесу. Не можеш се спремити за две, три, четири недеље, него мораш бити константно у томе.

Бранко устаје око пет, шест ујутру када спрема оброке за цео дан, уради јутарњи кардио тренинг, а разлика је када се спрема на такмичење, па кардио ради на празан стомак. Затим држи персоналне трениге цео дан. Када се спрема за такмичење ради два тренинга са теговима дневно, а иначе један, не рачунајући јутарњи кардио.

Фото: Приватна архива

- Када се спремам за такмичење урадим и до 15, 16 тренига недељно - каже Бранко, који дневно поједе од 700 грама до килу меса: пилетине, јунетине, или рибу у финишу пред такмичење.

Он угљене хидрате ротира, те некад поједе 100, а некад 300 грама у току дана. Масти уноси мало, око 20, 30 грама, некад 50 и храни се здравим намирницама, једе пиринач, кромпир, јаја, нискомасне сиреве, сво поврће, влакна... Нема хране коју бодибилдери не смеју да једу, наводи Ђурђев, инивидуалан је спорт и има дана када баш треба све да се једе, да би се попунили гликогенски депои и направиле залихе, да би тело имало енергију да изгура напорне трениге.

- Ниједна храна није забрањена, али наравно да нема “yанк фуда”, слаткиша, алкохола - каже Бранко.

На одржаном европском првенству, као и на сваком такмичењу, девојке се пођеднако такмиче, некад буде и више женских такмичара.

- Бикини фитнес категорија је врло атрактивна за гледање, те има доста такмичарки, а из Србије се такмичила само једна девојка из Сремске Митровице - прича Бранко. -За жене је незгодно када се баве бодибилдингом, јер оне нису природно предизпоциониране за бављење овим спортом, те је много више одрицања. Иако су атрактивније женске категорије, и на пољу бодибилдинга много је више женских инфлуенсера на свету.

Позирање на такмичењима може да траје неколико минута, па и до 20, 30, када је већа конкуренција и више поређења се ради.

- Судије нас намештају и говоре и које позе да заузмемо и ту је поента, ко боље изгледа и намести се на такмичењу. Деси се да дође много спремнији такмичар, у бољој форми, али не уме да презентује то, и онда yабе све ако ти станеш лоше, све рађено у претходном периоду пада у воду - прича Бранко, који воли да се такмичи и никад то није радио из финансијских разлога, јер је реч о скупом и непрофитабилном спорту, аматерском...

Он сматра да је кроз спорт стекао дисциплину и за посао, односе са људима, дуго се бави тим занатом и радио је са озбиљним такмичарима у разним спортовима.

- Стара сам школа и не волим помодарство и нове трендове у бодибилдингу, уводе иновационе вежбе које су беспотребне, помагала које немају ефикасну примену - каже Бранко, који нема узоре и планира да одмори тело пола године пред наредно такмичење, светско првенство догодине.

Он наглашава да људима којима је важно да скину вишак килограма или промене облик тела, да поштују исхрану, све мора бити 100 одсто, и тренинг и јело.

Маша Стакић

Brana
14.09.2021 • 06:59
Bravo imenjace!
EUR/RSD 117.5865
Најновије вести