Туризам у Италији: 40 одсто соба резервисано за август

Према подацима ЕНИТ-а, овог лета на одмор ће отићи 54 одсто породица у Италији, 38 одсто парова, као и 23,7 одсто пензионера који не одустају од летовања ове сезоне.
Venecija Foto Pixabay.com
Фото: Венеција Foto Pixabay.com

ЂЕНОВА: Око 40 одсто соба у смештајним објектима у Италији резервисано је за стране и домаће туристе путем интернета за август, када је традиционално врхунац италијанске туристичке сезоне, подаци су националне агенција за туризам ЕНИТ.

Градови културе и уметности попут Венеције и Рима, који у великој мери зависе од међународног туризма, најтеже су погођени туристичком кризом коју је изазвала пандемија, показују подаци ЕНИТ-а.

У Венецији је на располагању чак 68 одсто соба током августа.

Према подацима ЕНИТ-а, овог лета на одмор ће отићи 54 одсто породица у Италији, 38 одсто парова, као и 23,7 одсто пензионера који не одустају од летовања ове сезоне.

Додаје се да ће већина путника, њих 56 одсто, бити мушкарци, стари између 36 и 55 година (40 одсто).

У циљу опоравка туризма Италија је представила шему "бонуса" који се може искористити за плаћање смештаја у тој земљи од 1. јула ,а којом је предвиђено 500 евра за породице са нижим примањима које имају три и више члана, 300 евра за парове и 150 евра за самце.

Италија је 3. јуна отворила границе за земље ЕУ и Шенгена, после око три месеца блокаде због корона вируса.

За држављане Србије, за које је претходно био могућ улазак у Италију само у посебним случајевима, од 1. јула није потребно образложити путовање, али постоји обавеза карантина у трајању од 14 дана.

Туризам је један од главних сектора италијанске привреде и чини око 13 одсто бруто домаћег производа (БДП).

EUR/RSD 117.5673
Најновије вести