ПОСЕТИЛИ СМО ВРШАЦ Банатска престоница чистог ваздуха

Подно Вршачког брега сместила се варош у којој слаповита кошава столује. Буде дана када се повуче и примири, да лепим Банаћанкама не мрси косу, али зато преко 200 дана у години дува, понекад јачином већом од оркана.
2
Фото: ТО Вршац

Времешнији Вршчани можда памте јануар 1987. године када је дувала преко 173 км на сат! Наш народ каже свако зло за неко добро – па зато становници Вршца дишу најчистији ваздух, што у данашње време постаје права привилегија.

– Када посетите овај град са најчистијим ваздухом обавезно посетите Вршачки брег где се можете релаксирати и опустити. Мада се зове Вршачки брег то је планина са највишим врхом у Војводини. Наиме, Гудурички врх је висок 641 м. У сарадњи с планинарима смо обележили пешачке стазе, тако да је за све љубитеље природе умногоме олакшано да се шетају брегом. Клуб екстремних спортова „Изазов“ је право место где могу да се обрате они који су жељни авантуре, док је одмаралиште „Црвени крст“ идеално место где могу да бораве породице с малом децом. Деца ће уживати у игралишту, мини зоо-врту, а при том ће боравити на месту где је ваздух чист – открила нам је Јасна Живковић из Туристичке организације Вршца.

Фото: ТО Вршац

Љубитељима природе препоручује се излет у Делиблатску пешчару и Загајичка брда која остављају без даха са пешчаним динама. Иначе, Делиблатска пешчара је једна од последњих пустиња у Европи и највећих континенталних пешчара. Простире се између Дунава и југозападних падина Карпата. Због својих специфичности, јединствене лепоте флоре и фауне проглашена је специјалним резерватом природе.

– Шетњу Загајачким брдима можете завршити у селу Шушара где се у два сеоска домаћинства можете освежити и окрепити. У самом селу постоји и занимљив музеј телефона – саопштила нам је Живковићева.

Околина Вршца јесте интересантна, али ни сам Вршац није незанимљив. Град у којем је живео и стварао наш чувени комедиограф Јован Стерија Поповић одише сјајем добродржећег старијег господина – па и ту осим Стеријине куће претворене у музеј има шта да се види.

– Од културно-историјских знаменитости посетиоцима Вршца препоручујемо да обиђу градско језгро и виде наш Магистрат, односно Градску кућу, музеј Конкордију, Апотеку на степеништу која ће посетиоце одушевити са фармацеутским експонатима из XVIII и XIX века. Препоручујемо да обиђу Владичански двор, цркву св. Николаја као и чувену катедралу св. Герхарда грађену у неоготичком стилу – каже нам Живковићева.


Вршачка кула

Вршачка кула, симбол не само града већ и целе околине, сазидана је 1439. године и верује се да ју је подигао Ђурађ Бранковић после пада Смедерева са циљем да заштити своје поседе на простору данашње Војводине. Од целог утврђења најочуванија је Донжон кула, висине 20 м, која је данас у потпуности рестаурирана.

Фото: ТО Вршац

– Вршачком кулом управља градски музеј Конкордија. Гости који дођу у музеј могу уз ту улазницу да обиђу Апотеку на степеништу и Вршачку кулу. Требало би да се зна да кула ради сезноски и да је отворена за посетиоце викендом – саопштила нам је Јасна Живковић из Туристичке организације Вршца.


Када се уморите од знаменитости свратите на праву банатску штрудлу с маком. И док ветар као у песми Боре Чорбе „дува, дува, дува“ Вршчани кажу да је греота да вам „уста буду сасвима сува“ – поквасите их неком фином капљицом насталом од пробраног грожђа са падина Вршачког брега и посебно негованом у надалеко чувеним подрумима Гудурице.

– Најпопуларније винско село у вршачком крају је Гудурица, где се скоро свака кућа бави производњом вина. Вино из тих гудуричких подрума је веома познато, тако да је наша препорука да их свакако посетите, јер ћете имати прилику да дегустирате врхунска вина са овог подручја – убедљива је Јасна Живковић из Туристичке организације Вршца.

Фото: ТО Вршац

Сасвим довољно разлога да се упутите у Вршац и осетите ветар у коси. На вама је да изаберете који ће то викенд бити: да ли када је Винофест, или Вршачки венац – фестивал фолклора, који се одржавају на градском тргу у јулу. Можда ће то бити септембар када су овде надалеко чувени Дани бербе грожђа и када богат и разноврстан програм задовољава свачији укус, а грожђе „пада“ с неба! Домаћини зову и на позоришни фестивал који се одвија у народном позоришту Стерија у другом делу октобра, а ако вас жеља вуче за банатским штрудлама свакако ћете навратити у децембру када је фестивал Празничних ђаконија. Изгледа, кадгод у ову ветровиту варош дођете лепо ћете се провести – зато не марите за фризуру него пут под ноге.

Марина Јабланов Стојановић

Фото: ТО Вршац

Branko
21.05.2022 • 13:14
Bio sam jesenas i totalno se zaljubio. Počeo sam da razmišljam o nekoj vikendici tamo, jer mnogo je lep kraj. Možda, ako mi solis agencija nađe nešto... Peo sam se i na kulu, video neke vinarije, obišao ceo kraj, uživali smo zajedno, moj pas i ja, baš nam je bilo super. Toplo preporučujem svima.
EUR/RSD 117.3742
Најновије вести