„Плодови Рађевине“ у Крупњу: Фестивал дарова земље, али и фића

КРУПАЊ: Како се већина плодова убира у јесен – ово је најбољи период да их наши домаћини представе. Ову понуду смо обогатили културно-уметничким програмом, изложбом популарних фића – „фићијадом“, такмичењем за најјачег човека Рађевине, квизовима за најмлађе, а такмичило се и у кувању паприкаша... „Рађевина је да рађа, а Крупањ је да буде крупно“ – а на свим посетиоцима је да провере истинитост ове крилатице, рекао је Младен Стефановић, в.д. директор ТО Крупањ о манифестацији „Плодови Рађевине“ где локални пољопривредни произвођачи, али и гости из региона, имају прилику да прикажу плодове свога рада.
k
Фото: Dnevnik

Окружен шумама Борање, Јагодње и Соколских планина сместио се Крупањ, варошица кроз коју протичу три планинске реке Богоштица, Чађавица и Кржава чијим спајањем у центру места настаје река Ликодра. Зато Крупањ има чак 24 моста. Окружен шумама овај крај је богат гљивама и познат по гљиварима, па су се тако и ови шумски плодови нашли на тезгама пољопривредника. Могле су се видети и јестиве и нејестиве гљиве. Од јестивих су се могле наћи сушене и мариниране печурке, а занимљиво је да смо у теглама видели и слатко од њих!

Традиционално је овде било и кајмака и сира, а ни сухомеснатих производа није недостајало. Сијале су се на јесењем сунцу тегле ајвара, џемова од малина, купина, боровница... Нудила се ракија, а пажњу су привукли и пчелари који су донели мед и пчелиње производе… Посебно је био занимљив мед са сушеним воћем и са сушеним шипком.

Фото: Dnevnik.rs

Британски инжењер изградио тениски терен

– Можемо да се похвалимо и богатом историјом спорта у Крупњу. Наше место је међу првима у Југославији добило тениски терен 1935. године захваљујући пре свега енглеском инжењеру Билу Хадсону, који је радио у рудницима у околини Крупња. Он је касније, током Другог светског рата, био и шеф британске обавештајне службе који је боравио у штабу код Јосипа Броза и Драже Михајловића. Хадсонов рекет, поклоњен господину с којим је размењивао тениске ударце, чува се у нашем музеју. Поносни смо и на наш фудбалски клуб Рађевац који пуни следеће године 100 година. Старији је од Звезде и Партизана, али није од Војводине – открио нам је историчар Младен Стефановић, в.д. директор ТО Крупањ.


– Шипак је сушен у посебној сушари (испод 40 степени Целзијуса) тако да је сачуван витамин Це. Служи да се заслади чај, али се као и сваки мед не сипа у врео чај, него када се расхлади, да би сви састојци меда, али и витамин Це којим је шипак богат, били сачувани. За добро здравље и ојачавање имуног система свако јутро би било добро попити чај с овим медом и додати кап-две прополиса, који је природни антибиотик – препоручила је Биљана Антонић из пчеларског домаћинства Максимовић.

Уколико се нисте нашли протекле недеље у Крупњу – не жалите, све ове производе, осим фића, наравно, моћи ћете ускоро да набавите преко апликације „Највећи пијац на свету“.

– То је пијаца дуга 300 км где ће 2.700 произвођача са подручја Рађевине преко апликације моћи да понуде своје производе купцима који ће наручену робу добијати доставом – открио нам је Младен Стефановић, в.д. директор ТО Крупањ.

Шетајући по Крупњу приметили смо много спортских терена који су део стратегије развоја општине Крупањ како су нам мештани с поносом истакли.

Фото: Dnevnik.rs

– Спортско-рекреативни туризам нам је на првом месту, јер смо се уверили да улагање у спортске објекте доноси зараду целој општини. Ми смо ове године први пут имали попуњене капацитете за фебруар, март и април месец, што се одразило и на буџет општине. Зато је за најновије улагање, вештачку траву за фудбалски терен, општина издвојила 500 хиљада евра – пренео нам је Александар Петровић, заменик председника општине Крупањ.

Занимало нас је да ли хотел који пружа смештај туристима и спортистима може да одговори на специфичности спортског јеловника.

– Ми смо се специјализовали за спортску исхрану и прилагодили јеловнике њиховим потребама. Колико смо до сада у томе били успешни говори податак да нам се одређени клубови враћају већ дуго година. Ми од 2004. године имамо непрекидну сарадњу са фудбалским клубом Војводина, и са рукометним клубом Војводина од 2007. као и с неким београдским клубовима. Та добра референца доводи и многе друге спортисте, спортске клубове и спортске кампове, а овај хотел истиче као место где спортисти могу успешно да се припремају – рекао нам је Петар Кнежевић, власник хотела Гранд у Крупњу.


Спомен љубави косовском јунаку Рађу

– Рађевина носи име по нашем чувеном витезу Рађу, који је био један од седам витезова кнеза Лазара и као такав је учествовао у Косовском боју. Рађ није погинуо у тој бици, али на повратку са Косова у Крупањ га је сачекала најезда Угара који су искористили прилику да заузму ове територије. Витез је у сукобу с њима погинуо, а његова верна љуба Анђелија је подигла споменик – бели обелиск, који је данас познат као Рађев камен. По витезу Рађу читава ова област је добила име Рађевина – открио нам је Младен Стефановић, в.д. директор ТО Крупањ.


Фото: Dnevnik

Ипак, не морате бити спортиста да бисте дошли у Крупањ – можете доћи да се одморите и уживате у спа викенду који нуди хотел, или обиласку околине која има много занимљивих места вредних да се упознају и обиђу. Постоји могућност да на све те дестинације стигнете без много муке и електро-бицикловима. Уживаћете и током вожње окружени лепом природом.

Текст и фото: Марина Јабланов Стојановић

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести