Пећинци - место где се грле Сава и Обедска бара

БЕОГРАД: Нетакнута природа, чари мочварних предела Обедске баре, средњовековна тврђава, реплика свињарске колибе, вожња возићем по најлепшем селу Срема и фотографисање са виртуелним змајем део су богате туристичке понуде општине Пећинци, удаљене свега један сат од Београда.
regata
Фото: vodevojvodine.rs

Такође, посетиоце овог дела Срема чека и богат асортиман гастрономских специјалитета, разноврсне посластице, домаћи сапуни и широк спектар лековитог биља, воћа и поврћа карактеристичних за овај део Војводине.

На месту где се грле Сава и Обедска бара, међу живописним крајолицима обраслим шумом од тополе и непрегледним пољима пшенице, налази се село Купивово, где је седиште Туристичке организације општине Пећинци, која је угостила током једнодневног излета представнике рецептивних агенција и новинаре из Србије, како би промовисала свој крај.

Излет је организовала Привредна комора Србије, а гости су након целодневног обиласка и уживања у природи закључили да је овај део више него подобан за све оне који имају жељу да бораве далеко од градске вреве између пашњака и древних историјских знаменитости.

Обедска бара и Купиново представљају велики потенцијал за развој тиризма у општини Пећинци у виду одрживог развоја туризма, као што су излетнички, едукативни, етно, еко, научно-истраживавцки, ловни и риболовни туризам, али и наутички и бањски туризам, приметили су задовољни посетиоци.

Директорка Туристичке организације Пећинаца Љубица Бошковић дочекала је госте у насељу Доњи Товарник у Ловачком дому где се налази реплика традиционалне свињарске колибе, као симбола сећања на некадашњи начин живота сточара из јужног дела Срема.

Она је објаснила да је колиба направљена по изворном моделу од блата и прућа, а да се на средини налази отворено огњиште које је служило за кување хране, као извор топлоте, али и осветљење.

Посетиоце је сачекала заложена ватра на којој су пекли домаћу сланиницу, уживајући у народним песмама које су за ову прилику припремиле девојчилце локалног фолклорног друштва.

Такође, угођај су употпуниле и мештанке Товарника које су припремиле традиционалне посластице, од којих је најчувенија курзовина, слатко тесто обмотано око стапића стабла кукуруза, у чију част се сваке јесени у селу одржава такмичење "Курзовина фест".

Након обиласка Ловачког дома, Бошковић је повела госте пут "Аксентијевог кућерка" у Огару, најстарије куће у Срему, старе готово два века.

Ову кућу поред занимљиве приче о власницима, краси и мноштво старинских предмета и намештај, који су сељани поклонили овом музеју и на тај начин сачували од заборава.

На овој локацији осим сусрета са некадашњим начином живљена и аутентичним старинама, најмлађи посетиоци могу да уживају у прикладном интерактивном садржају попут игре крпаним лоптама и прављења куле од клипова кукуруза.

Следећа дестинација на коју је Бошковић повела посетиоце била је Обедска бара, једно од ретких, још увек очуваних плавних подручја са стогодишњим шумама и колонијама птица мочварица.

Овај заштићени резерват у природи идеалан је за одмор и релаксацију за све љубитеље цвркута птица, разноврсних биљних врста и холистичких терапија.

Опуштајуће шетње и вожње бицикала уређеним шумским стазама, нуде се уз лагану половидбу по нетакнутој површини баре.

После вожње по Обедској бари, између трске и локвања уз пријатно друштво породица лабудова, домаћица је повела екипу у најлепше село Срема, Купиново.

Добро дошли у најлепше село Срема и најлепше двориште на свету, узвикнула је Бошковић на уласку у двориште седишта Туристичке организације Пећинци у Купинову.

Етно-село Купиново налази се у пријатном крајолику међу пашњацима и шумама од тополе, удаљено свега неколико километара од реке Саве са једне стране и Обедске баре са друге.

Канцеларије ТО Пећинци смештене су у Етно кући Путник с краја 18. века са великим травнатим двориштем у коме се налазе стара хлебна пећ, амбар, летњиковац и археолошка радионица за децу.

Поред Етно куће, налази се Црква Светог Луке, најстарија парохијска црква у Војводини, док се у непосредној близини налази и прави изазов за заљубљенике у археологију, остаци средњовековног утврђења Купиник, последње престонице српских деспота.

Уживајући у погледу на тврђаву и бујну вегетацију, краве које се одмарају и пасу испод крошњи дрвећа, вожњи по селу електричним возићем, гости су имали прилику и да се сликају са виртуелним змајем, симболом Купинова, што представља посебно изненађење за све љубитеље фотографије.

Представници ТО Пећинци позвали су госте и да се 10. септембра прикључе манифестацији "Дани змајева" у оквиру кога се одржава витешки турнир.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести