Брачни пар Новосађана пропутовао свет носећи само два ранца

Неко врло мудар једном је рекао да се најбоље приче налазе на страницама пасоша!
ф
Фото: Приватна архива

Тако печате које на својим путешествијама у протеклих више од десет година стичу Ивана и Горан Бабић из Новог Сада, вредно претачу у речи на Инстаграм профилу @dva_ranca_beg_iz_kanca као и на сајту www.jeftinoputuj.com. На том заједничком путовању, које је почело од тренутка како су се упознали, обишли су 35 држава и небројено градова широм Европе и Азије. И, што је још „луђе”, ревносно памте свако место у које су икада крочили! А где им је било најлепше - мртва је трка...

- Лепо нам је било у пустињи у Јордану, лепо је и у yунгли на Балију, а лепо је и на планинама у Србији - говори насмејани Горан, истичући да највише од свега памте људе и односе са њима. - Рецимо, у Јордану где год да прођемо а да неко седи и једе, зову нас да им се придружимо, толико су људи срдачни и добри, хоће да учине, док смо на Тајланду били непријатно изненађени, јер сви само гледају да ти узму новац, нарочито возачи. У Вијетнаму су људи затворенији, али не сви; мислим да нас природа и љубав према њој највише повезује.

Када су почели са путовањима, најпре по Србији и региону, комбиновали су се са туристичким агенцијама, али највише су гледали да у сопственој режији осмисле руте до жељених дестинација. Тако су се временом охрабрили и успели да се у потпуности „осамостале”, проналазећи најекономичније начине путовања и смештаја, о чему понајвише пишу на свом сајту.

Међутим, како би током године могли да проведу више времена лутајући светом, морају да носе посао са собом, а то је могуће јер се Ивана бави дигиталним маркетингом, а Горан графичким дизајном, док заједнички, из хобија, уређују Инстаграм профил и поменути блог.

- Кад смо на путовању, не недостаје нам кућа, осим кад идемо на дуже, па после два - два и по месеца, зафале нам комфор, наша храна, затреба нам да дођемо макар на два-три дана, па да се опет вратимо - каже Ивана, додајући да, с друге стране, кад су код куће, већ после недељу - две би могли да иду некуд даље. - Не знамо где ћемо сад ићи и кад ћемо, јер је сад најизазовније организовати путовање због правила улазака у државе због пандемије. Све је компликованије, па не планирамо много унапред, само до недељу дана.

Фото: Приватна архива

Како је корона све пореметила, тако је и путохоличарима, нарочито Бабићима, укинула слободу кретања која им је до скоро подразумевала прилику да прелазе из државе у државу кад им се и како прохте. Примера ради, једном су се након вишемесечног цуњања по Азији, обрели у Грчкој, па на Малти, а онда и у Португалу.

А ево и мало неких занимљивости - најјефтинија авионска карта коштала их је два цента од Беча до Валенсије и назад, имали су ту срећу да по азијским државама пронађу смештај и за два евра, док им је негде, за њих обоје, било довољно и десет евра на дан за све потрепштине. Кад путују на егзотична места, гледају да не једу месо, јер ко зна кад свињетина може да замјауче, али су успели да се навикну на љуткастију храну. Бали је најдаља дестинација коју су посетили, Вијетнам и Шри Ланка су најегзотичније. На путовања носе само два ранца, а највише места заузимају лаптопови и фото-опрема. Следеће путовање биће Мексико, или Турска, у зависности да ли ће се упутити авионом или комбијем, којим се возају од прошлог лета, кад су решили да пређу на следећи „ниво” возикања по свету.

Леа Радловачки

Milan
27.01.2022 • 14:22
Divim se ljudima koji tako mogu da putuju sa malo prtljaga i da odsedaju na mestima koja nemaju ni najosnovniji komfor. Ja krenem iz Futoga u Karlovce, pa svratim u prenoćište Dvorište, da se odmorim na pola puta. Šalim se malo, ali zaista je tako. Svaka im čast!
EUR/RSD 117.3357
Најновије вести