Мирослав Божин о новим епизодама серијала „Салаши за вас“ на РТВ: Салашке оазе у мору равнице

С летњом шемом, на првом програму Радио-телевизије Војводине кренуће нове епизоде ТВ серијала „Салаши за Вас” о туристичким и винским салашима на овој нашој равници, премијерно у среду, 7. јула, у 16 часова, а репризно понедељком у 16 часова.
Miroslav Bozin
Фото: Мирослав Божин, фото: Приватна архива

Документарна и забавна ТВ серија имаће у трећој сезони осам нових епизода које ће представити Чичин салаш, Салашарски свет Јаноша паприкаша, Кад се попнеш на лудају, Салашарски Футог, Наш салаш, Ћилими салашарски, Стапарски и Винску кућу и салаш Ковачевић. Музику и речи за песму „Ајмо на салаш”, која је и тема серијала, написао је Бане Крстић који припрема и сингл истог назива, а сценарио и режију емисије „Салаши за Вас” потписује Мирослав Божин.

- Фокусирали смо се на салашарско гостопримство и нове туристичке и гастрономске трендове у Војводини – каже Мирослав Божин -  Туризам, у нашим условима своди се све више на доживљај и догађај. Нема пансион-дана и десетодневног пржења на сунцу. Салаши су идеална места да се промени амбијент, да се доживи нешто лепо и несвакидашње у сасвим новом амбијенту. да се у току једног, два или три дана ужива у „оазама“ у мору равнице: да се побегне од стресне свакодневице и проведе извесно време без размишљања о бригама, да се ужива у некадашњим, салашарским јелима без интернета, хормона, антибиотика и других додатака. Истовремено, прилика је да се посетиоци, а и ТВ гледаоци упознају са функционисањем живота на салашу, да се они и њихова деца упознају са животињама, да купе јаја, праве пекмезе, џемове и успоставе безбрижан ритам живота, рекао је Божин.

Фото: Приватна архива

Ова, трећа, али и претходна друга сезона снимана је у условима короне. Било је неопходно да се поштују мере изолације и дистанце. То је значило и посебне услове за снимање. Некад је то рађено без гостију, а како каже аутор има и кадрова „где поједини гости просто почну да кидишу на салашарску понуду”.

- Није било лако, другу и трећу сезону смо углавном снимали прошле године. Осам епизода друге сезоне завршили смо и емитовали почетком и средином прошле године У тој сезони су „откривена“ идеална места за нова сазнања и гастрономска уживања. Били смо у „Етно селу и салашу „Тигањица“ у Стајићеву. Тамо смо се возили фијакером, представили нове туристичке трендове и понуду – вожњу квадовима и панорамско разгледање Царске баре и рибњака Ечка. Забележени су догађаји са салаша „Лујза“ у Белом Блату, необично животињско и биљно царство на „Малом Петровом салашу“ у близини Бање „Јунаковић“ код Апатина и колоритност и интересантну понуду на „Домић“ салашу у Сонти. Ишли смо и у Срем: на Салашу „Исаилови“ смо снимали брање јагода, вишања, камилице и кували и пекли шунку у тесту на римски начин. На „Сашином салашу” у Руменки снимали смо како се праве крофне и сече зрела шунка, на „Флориди“ у Бачкој Паланци, деца су причала шта знају о салашима, а снимли смо и свиње, поније голубове. Овде смо снимили и салаш у центру града у Бачкој Тополи – о вишедеценијској љубави према салашима која потиче из детињства Николе Бека који је угостио преко 800 уметника из целе наше земље - испричао је Мирослав Божин.

Део салаша, туристичких у данашњем смислу, нема карактеристичан профил, али посетиоцима нуде теме везане за салашарски живот, занате и пољопривредне производе. Тако су у две епизоде „Чичин салаш“ који се налази у Сомбору снимљена салашарска дружења, испричана прича о чувеном сомборском сиру и кувана чорба од жутог парадајза, испечена традиционална кромпирача и прављене палачинке које су мазане пекмезом од црвеног и жутог парадајза.

Фото: Приватна архива

- Симили смо салашарски свет сликара Јаноша Месароша. Овај сликар има ергелу од преко 8.000 коња, прича о салашарском детињству, а његове слике говоре о идиличном салашарском свету. Снимили смо причу о кикиндским салашима и највећим бундевама унашој земљи. „Наш салаш“ у Сомбору доводи госте фијакерима, а гости су му били глумац Александар Дунић и сликар Јене Вишинка. Необична је и епизода о ћилимима салашарским, стапарским... У првој поовини 20. века, ткаље из овог села промовисале су бренд стапарског ћилима широм Европе јер су та чудна „ћебета“ продавале широм континента. Данас је ћилимарство обновљено и у Стапар долазе амбасадори који се упознају с тим брендом који је данас дипломатски поклон и туристички сувенир. И најзад, прича о винској кући и салашу „Ковачевић“ у Иригу говори о „кићеном Срему“ и винској и гастрономској понуди за коју постоји велико интересовање туриста из Србије и иностранства - рекао је Мирослав Божин.

- Салаши су идаље тема интересовања туриста, ученика на екскурзијама, пословних људи на тим-билдинзима и носталгичара. Остало нам је још доста салаша које намеравамо да снимимо. Сви су они интересантни на свој начин. Надамо се да ће епидемиолошка ситуација бити повољна и да ћемо успети да снимимо још бар једну сезону. Ових последњих осам емисија урадили смо под тешким условима. Ја сам провео месец и по дана у болници на лечењу од короне и још увек се опорављам, али је продукција одрадила посао веома успешно, па смо у прилици да гледаоцима понудимо нове епизоде – поручује аутор емисије „Салаши за Вас” Мирослав Божин. 

Р. Т. М.

EUR/RSD 117.5758
Најновије вести