Корона адвент у Аустрији без божићних пијаца и шопинга

БЕЧ: У Аустрији је почео предбожићни период, адвент, али због корона рестрикција, потпуно тихо и без гужви.
b
Фото: pixabay.com

Субота, четири недеље пред католички Божић, важила је увек за прву шопинг суботу, када су почињале гужве у продавницама.
Услед закључавања, које је влада увела у циљу спречавања ширења корона вируса, ова субота била је потпуно мирна, без гужби у улицама и шопинг центрима, пошто су радње, изузев прехрамбрених, дрогерије и апотеке, затворене.

Први викенд адвента је одувек био за многе и повод за пијење пунча или куваног вина на бројним божићним штандовима широм Аустрије, али ни тога овај пут нема, јер божићне пијаце нису отворене, иако су штандови, на многим трговима већ постављени.

За сада је уопште отворено питање да ли ће божићне пијаце ове године отварати своја врата.

Такође и код становништва је мала жеља да посете божићну пијацу због страха од корона вируса.

Тако је, према актуелном истраживању, само 25 одсто Аустријанаца навело да жели ове године да посети божићну пијацу, а поређења ради, прошле године у овом периоду то је изјавило 75 одсто грађана.

Исто тако, и божићне прославе фирми се одржавају у овом периоду, али су и оне морале бити отказане, па синдикати предлажу да уштеђени новац расподеле на запослене.

Трговци очекују да се од 7. децембра поврати део предбожићне нормалности, јер је од тог датума најављено попуштање рестрикција, али је и даље неизвесно да ли ће радње моћи да отворе.

Очекивања од предбожићног периода су огромна, јер су губици за време закључавања износили дневно 160 милиона евра.

У преостале две недеље трговци желе да надокнаде барем један део губитака, пошто у предбожићном периоду обрт уобичајено износи једну четвртину годишњег обрта.

Међутим, ове године тешко да ће моћи да надокнаде много губитке, јер је велики број грађана прешао на онлајн куповину.

Већ сада се бележи пораст онлајн куповине од чак 134 одсто у односу на прошлу годину.

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести