Грчка и Израел олакшавају путовања за вакцинисане

Грчка и Израел потписали су данас споразум о ублажавању ограничења путовања у Грчку за Израелце који имају доказ о вакцинацији против ковида 19, што је потез Атине који најављује коришћење потврде о имунизацији
grcka
Фото: pixabay.com

АТИНА: Грчка и Израел потписали су данас споразум о ублажавању ограничења путовања у Грчку за Израелце који имају доказ о вакцинацији против ковида 19, што је потез Атине који најављује коришћење потврде о имунизацији овој земљи којом би оживела свој туристички сектор, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да је грчки премијер Киријакос Мицотакис покренуо идеју о увођењу стандардизованих сертификата који показују да су путници добили имунизацију на Ковид 19 као средство за отварање међународних путовања током летње сезоне.

„Морамо олакшати путовања онима који поседују доказе о вакцинацији и то је оно што договарамо данас са Израелом“, рекао је Мицотакис на заједничкој конференцији за новинаре са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом у Јерусалиму.

Грчки премијер је поручио да би израелска брза кампања имунизације и данашњи споразум могли да укажу на пут ка сличним споразумима са другим земљама касније, што би омогућило туристима посету земљи без додатних ограничења.

Израел је светски лидер у вакцинацији, јер је више од трећине становништва примило вакцину Фајзер и Бајонтек, а туризам који у Грчкој чини око петине укупне економије и запошљава сваког петог радника, донео је само четири милијарде евра прошле године у односу на 18 милијарди у 2019. години, преноси агенција.

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести