Гонзалес Лаја: Шпанија је безбедна за Шпанце и за туристе

ЛОНДОН: Шпанске власти тврде да је пандемија коронавируса у овој земљи под контролом, након што је Велика Британија увела обавезан карантин за све оне који се враћају из ове земље.
Tenerife, Kanarska ostrva Foto: Youtube/prinscreen
Фото: Тенерифе, Канарска острва Фото: Youtube/prinscreen

Број заражених коронавирусом у Шпанији недавно је нагло скочио, након што су власти ублажиле рестриктивне мере уведене у циљу борбе са пандемијом. Неки региони у земљи сада су поново увели одређене мере ради спречавања ширења вируса, укључујући обавезно ношење маски.

"Шпанија је безбедна за Шпанце и за туристе", изјавила је министарка спољних послова ове земље Аранча Гонзалес Лаја.

Велика Британија је увела обавезан двонедељни карантин за све оне који у земљу долазе из Шпаније. Ова одлука ступила је на снагу данас, само неколико сати након што је најављена, што је изазвало незадовољство туриста и туристичких агенција. Одлуком су значајно погођени и авиопревозници.

Највећи британски туристички оператор Туи отказао је сва путовања за копнени део Шпаније до 9. августа, док Бритиш ервејс још увек лети ка дестинацијама у овој земљи, али истиче да је нова мера власти у великој мери пореметила планове за одмор на хиљаде Британаца.

У Шпанији је од почетка пандемије потврђено преко 272.000 случајева заразе корона вирусом, од чијих је последица преминуло око 28.400 људи.

Како ББЦ преноси, број оболелих од КОВИД-19 у овој земљи се утростручио у последње две недеље. Као и у другим државама у којима је дошло до погоршања епидемиолошке ситуације, пораст броја новозаражених углавном је ограничен на неколико региона, укључујући Каталонију и Арагон.

Министарка спољних послова Шпаније рекла је да су жаришта заразе у земљи у потпуности под контролом, као и да је њихова појава очекивана по укидању рестриктивних мера.

Гонзалес Лаја је изјавила да половину оболелих у Шпанији чине асимптоматски случајеви и да је то јасан индикатор великих напора земље да тестирањем буде обухваћен што већи број грађана.

Она је додала да на Канарским и Балеарским острвима, која представљају популарне туристичке дестинације, није дошло до пораста броја оболелих и да је реч о "веома безбедним територијама".

Министарка је још рекла да ће власти покушати да убеде Велику Британију да укине одлуку о обавезном карантину за особе које се враћају из Шпаније.

EUR/RSD 117.5730
Најновије вести