Бугарска ружа вреднија од злата

Смештена у подножју Старе планине и Средне горе у бугарској области Казанлак на око 200 км од Софије, долина ружа, једно од главних атрактивности ове земље, крије нестварна цветна поља чији се мириси шире на огромној површини од неколико хиљада хектара.
e
Фото: Vladimir Bijelić

Овде расте специфична сорта руже - казанлушка ружа, коју су, како се верује, пре много векова донели војници Александра Македонског из сиријског града Дамаска. Због погодне климе и плодног тла у долини реке Тунџе на којем је расла, она се развила у посебну сорту, која је данас један од националних симбола.

У мају, када ова биљка цвета, цела та област у Бугарској претвара се у цветно море у којем „пливају” шарене руже најлепших мириса. Крајем маја и почетком јуна овде се слије хиљаде радозналих туриста, који, уз мештане околних села, који живе од узгоја и обраде ружа, беру ово цвеће које се потом у џаковима носи у дестилерије у којима се даље припрема и обрађује не би ли се добило ружино уље, по којем је овај крај надалеко познат. Како смо сазнали, руже се овде беру у рану зору, пре него што испари роса, а искусни берачи тврде да се руже секу тачно испод главице. Брање прате дружења и песме, као и Фестивал ружа уз многобројне традиционалне обреде и обичаје.

Фото: Vladimir Bijelić

Чак 85 одсто светске производње ружиног уља стиже управо са овог места и слови за једно од најквалитетнијих у свету, па се користи за најскупље парфеме, али и бројне козметичке препарате. Занимљиво је, међутим, што ће 30 ружа произвести тек једну кап ружиног уља, а да би се добио килограм ове есенције потребно је између 3.000 и 4.000 килограма ружиних латица. Због тога и не чуди што у свету уље бугарске руже слови за „течно злато” јер се на тржишту продаје и за више од 7.000 евра по килограму. Имајући у виду његову вредност, уље руже чува се у специјалном трезору у Софији, а даље се транспортује у специјално опремљеним и заштићеним месинганим посудама обавијеним платном, чији се отвор затвара посебним печатним воском који је настао још 1934. године и којим се даје на аутентичности бугарског ружиног уља.

Дуж ове мирисне регије налази се на десетине приватних дестилерија у којима се производи ружино уље. Једна од њих, а можда и најпознатија, инспирисана долином ружа, претворена је у етнографски комплекс под називом „Дамасцена” крај насеља Павел Бања. У њему расте чак 67 врста индустријске руже, које ће сасвим сигурно обрадовати туристе и када сезона бербе буде завршена. Овде се налази и Етнографска збирка са предметима за домаћинство из 19. и почетка 20. века, са производима које су локалци некада користили за израду ружиног уља. Туристи могу да погледају како су некада изгледала бурад у којима се прерађивало уље, али и савремене дестилерије за производњу, као и занати којима су се мештани некада бавили. У „Дамасцени” се може посетити и храм ружа који је од врха до дна исцртан муралима који причају о прошлости и историји бербе и преради овог цвећа. У њему су смештени казани у којима се данас одвија процес ферментације и то, како смо сазнали, врло сличан оном којим се добија и ракија. У време бербе овде се уживо може пратити процес ружичења.

Фото: Vladimir Bijelić

Овај комплекс краси и парк у којем пролазнике весело поздрављају бели и црни лабудови, а врт овог комплекса богат је украсним ружама које се налазе у алеји, на тераси и величанственом амфитеататру ружа. Овај амфитеатар не може, а да не измами уздахе и мук када у њега уђете, јер су дуж његових степеника засађене различите сорте индустријске руже, чији мириси и боје весело поздрављају све одушевљене туристе, који се управо овде најдуже задржавају не би ли направили најлепше фотографије. Неки овде застану, седну и свим чулима уживају, како у мирису тако и у призору који се овде пружа. Занимљиво је да се у овом амфитеатру одвијају и различите културне манифестације, па верујемо да је заиста несвакидашњи доживљај пратити неки концерт седећи међу најдивнијим ружама.

Неизоставни састојак чак и у кухињи

Комплекс „Дамасцена” у свом саставу има и ресторан, који свакако не треба заобићи” приликом посете, јер овде може да се проба и храна са укусом руже. Наиме, како смо сазнали, ружина водица и уље овде се користе као неизоставни зачин и додатак јелима. Тако се пилетина, примера ради, прска ружином водицом, док је укус умака неретко обогаћен прахом од руже. У понуди ресторана, сасвим несвакидашње, је и освежавајућа лимунада са укусом руже, као и бренди и ликер од руже, али и слаткиши попут специјалног чизкејка. Сазнали смо и да се овде производи и ракија од руже, позната као ђул ракија, као и слатко од овог цвећа, које се користи и за ароматерапију. Иначе, у комплексу могу да се пазаре и бројни производи са есенцијом руже попут сапунчића, уља, воде, козметички препарати, али и мед, локум и бомбоне са укусом руже.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести