окоТВоко Од тренерке до лавора

Некако се потрефило да су у исто време одржани и Загребачки фестивал и Београдско пролеће. У сјајном потпурију хитова који су певали млади певачи могли смо да се сетимо хитова и једног и другог фестивала.
Aleksandar Filipović foto: Dnevnik.rs
Фото: Александар Филиповић фото: Дневник.рс

Душко Ћурлић Ћурла водио је свој први фестивал и он је најбољи пример како тамо поштују своје водитеље као што су поштовали Оливера Млакара. Код нас је ипак обичај да певачица води ток шоу, да глумци воде све програме, а легенде да се понекад појаве у жирију, на пример као Бети Ђорђевић. Ова певачица је снимила само две плоче и чекала тридесет година да нам се врати на сцену.

Имао сам част да будем члан стручног жирија на Београдском пролећу и да видим колико је РТС гледан и колико је публика жељна и забавне музике а не само неких Бресквица које су прве у трендингу. Добио сам преко 200 порука на друштвеним мрежама уз обавезну напомену да поздравимо Бети. Почнимо фестивале од почетка! Последњи фестивал у коме сам жирирао била је Беовизија 2003. године, тада је Тоше Проески победио са феноменалном песмом „Чија си”.

Ове године сви су се питали зашто је Тони Цетински био у тренерци. И богу хвала нису мене питали за његов стајлинг. Фестивал ко фестивал... Кад сам видео Анђелинину креацију, одмах сам заборавио шта је певала. Једино знам да нам је свима пријао потпури старих хитова Београдског пролећа. Гледао сам баш и на Јутјтубу фестивал Београдско пролеће 1983. године када су га у „Сава центру” водили Сузана Манчић и Миња Субота и када су водитељи били извиждани због тога што је фестивал трајао кратко. Али које звезде су тада наступале: Мики Јевремовић, Ђорђе Марјановић, Сенка Велетанлић, Габи Новак, Драган Стојнић, Бисера Велетанлић, Тереза Кесовија... Данас је некако време без звезда.

Да се вратимо тренерици и звездама - и Здравко Чолић носи тренерку али на Кошутњаку. И веома је ружно што га папараци јуре да га снимају како џогира и како му је спала тренерица и виде му се гаће. Да ли сте Чолу видели на неком ТВ наступу да је дошао у тренерици? Али проблем је Чолу наговорити да дође било где, зато је ваљда таква звездетина све ове године.

Од испраћаја Катаракте, пардон Констракте направљен је прави мали хепенинг на РТС-у и ко год да је овој паметној жени хтео да подметне политичку конотацију са словом З требало би да зна да се Ана не пеца на те удице. У питању је једна кул жена и представница какву нисмо имали до сада. Чист рокенрол, што би рекао Пеца Поповић субверзија на шлагерском фестивалу. А шлагерске фестивале треба користити за промоцију јер времена су тешка а прилика да се зараде паре на поп музици јако ретке. Поп и шлагери су овде увек били понижавани и скрајнути баш као и Бети Ђорђевић. Нисмо знали да поштујемо шта имамо. Зато су сви и побегли из рока и попа у етно Горан Бреговић, Здравко Чолић, Неда Украден, Сања Илић, Биља Крстић. И изгледа да је украјинска песма мустра за Евровизију. То је чак и Констракта приметила, да и поред политичких асоцијација ова песма је необичан и добар спој за Евровизију. Нешто попут Руслане, сећате ли се само како се дружила са нашим Жељком Јоксимовићем. Констракти се чини да је украјинска песма фаворит и мени јер је то нека необична комбинација браће Теофиловића и денса из деведесетих типа доктор Иги. Погледајте Евровизију и јавите ми ако је неко дошао у тренерици па макар и фирмираној. Могли су да одаберу неку комбинацију на Недељи моде, недавно одржаној у Новом Саду на којој су моје колеге, наши познати новинари, били манекени: Никеа Вучетић, Дафина Достанић, Јелена Гајшек, Мира Лекић, Филип Максимовић и Владимир Бијелић.

Да би успео у животу мораш да имаш харизму, да добро певаш и да не фалшираш, да имаш доброг стилисту и ПР менаџера и пре свега да будеш здрав ментално и физички. Јер уметница мора бити здрава. Једино је Ђорђе Балашевић могао да изађе у фармеркама и патикама и да растури Сплитски фестивал. Али то се зове стил. Размислите о томе пре него што кренете да гласате на Евросонгу.

Александар Филиповић

 

 

Nenad Adamov
07.05.2022 • 23:09
Zna se razlika izmedju stila i poštovanja manifestacije i domaćina i odlaska na pijacu. Makar da ste priznati u svom poslu.
EUR/RSD 117.3529
Најновије вести