окоТВоко Јахачи естрадне апокалипсе

И тако никад досаднија Дора, хрватски избор за песму Евровизије. Али сам на интерним кладоницама организованим са својим пријатељима погодио победника - то је група „Лет 3”.
Aleksandar Filipović foto: Dnevnik.rs
Фото: Александар Филиповић фото: Дневник.рс

Што би мој медијски саветник психолог и стваралац Ненад Адамов из Кикинде рекао као предлог за колумну: „Лет 3” „Јахачи апокалипсе”, на трагу Констракте „Уметница мора бити здрава” у миксу са „Вилиџ Пипл”.

„Лет 3” су познати по скандалозним наступима, сећам их се још кад су у емисији Александара Станковића „Недељом у два” пуштали гасова са чепићима. Иначе, познати су по томе да воле своје длакаве стражњице да показују пред ТВ екранима и да шокирају публику. Такав је и наступ за Евровизију - скандалозан. Текст песме „Мама ШЧ” почиње са „Мама купила трактора, мама љубила морона”... Послушајте на Јутјубу већ неколико милиона прегледа. Шокантан наступ. Очигледна провокација на актуелну политичку ситуацију и рат у Украјини који ће изгледа и ове године бити основ за гласање на Евровизији. Имиџ им је да се наравно свиди ЛБГ популацији која је верно гласачко и бирачко тело Евровизије. Колега Александар Младеновић диџеј Сале, аутор емисије „Ново Салетање” је констатовао: „Најбољи Спаркс икад на Евросонгу и наjдубљи моменат: АРМАГЕДОНА“.

Колеги се свидео концепт, храборст, кореографија, хумор и он мисли да је то Констракта за ову годину. Лично, мени се група „Лет 3” највише свидела кад су обрадили песму Шабана Шаулића „Дођи да остаримо заједно”. У њиховој верзији то звучи као „Дијете у времену”, а албум се зове „Бомбардирање Србије и Чачка”. Изузетно популарна група у Србији. Видећемо како ће проћи у Европи. Јер уметница мора бити здрава. Кад се сетим само Северине и шта је све реповала на Евросонгу па је катастрофално прошла. Није јој ни Бреговић помогао са својим доскочицама: „шије шете, Африка паприка”.

Група „Лет” 3 је учестовала са Северином на Евросонгу пре 14. година, то је било 2006. „Лет 3” није био на сцени али су били у споту „Моја штикла”. Ко би рекао да је Борис Новковић компоновао ту песму кад све мирише на Бреговића. Харизматични Рамбо Амадеус се није прославио 2012. године са песмом „Еуро неуро”, представљајући Монтенегро - Црну Гору. Тада је освојио 15. место и 20 поена и није се пласирао у финале. Највише се прославила Констракта са својом „Уметница била здрава” али то није било довољно да је медији лепо дочекају на аеродрому. Отишла је и даље да буде председница кућног савета иако је прославила Србију.

Сећам се једне свађе на Твитеру када је Срђан Драгојевић рекао да су јахачи апокалипсе у Србији Милован Илић Минимакс, Борис Бизетић и Бебевизија и Жељко Митровић са Гранд продукцијом. Сад са ове историјске перспективе медијски јахачи апокалипсе изгледају много другачије. Харизматични и и елоквентни редитељ је иначе сарађивао са Милицом Остојић у филму „Лепа села,лепо горе” у реплици „Ау види ћуне, права пионирска”. Био је у деведесетим косценариста филма „Слатко од снова” у коме је певала и играла Драгана Мирковић, која је певачица која има најверније фанове на Фејсбуку. Нико нема толико фанова као Луче из Касидола.

Сека Алексић је играла у остварењу „Ми нисмо анђели 3”. Чекам следеће ТВ гостовање паметног и виспреног Срђана Драгојевића да нам каже ко су данашњи медијски јахачи апокалипсе. Чини ми се да су деведесете године наивне у односу на ово што нам се дешава од кинематографије до Песме Евровизије. Упалите вести, погледајте - сваког дана имамо неки помен. Какав се земљотрес дешава, какав рат. Ко не слуша песму, слушаће торнадо. Не волим више реч олуја ни у песми. Сувише смо ми имали Олуја и трагичних прича.

Чекам Беосонг да видим шта ће ту да се деси. До тада, ово данас у медијима је као у филму „Апокалипса данас”. Ко су данашњи јахачи апокалипсе нек кажу они силни медијски стручњаци који се у све разумеју од геополитике до црне магије. Увек једни те исти. На фестивалима, на телевизијама. Није важан који провајдер сваки има своје госте. Једноставно не пали ми се телевизор, а морам да га упалим због колумне. Слушам радио. Не могу да гледам ову медијску апокалипсу данас, лоше утиче на психу и менталну енергију. Амин.

Александар Филиповић

 

 

Nenad Adamov
18.02.2023 • 15:33
Medijska apokalipsa od koje naivan lako lipsa. Amin Hvala na pominjanju.
EUR/RSD 117.2728
Најновије вести