НИНИНЕ МУСТРЕ Зеленило

Учим о бојама и њиховом утицају на човеков живот. Одушевљавам се логиком и једноставношћу којом научна открића допуњују или потврђују древна знања о утицају различитих боја на човеково расположење, здравље и живот уопште. На свим крајевима планете, људи се на различите начине односе према бојама, али одређена мустра може да се препозна кроз сваки принцип, као да је један те исти учитељ свима на свету предао знања о томе које боје и на који начин могу да унапреде или побољшају наш боравак на овој планети.
Nina Martinovic Armbruster
Фото: Dnevnik.rs

Основне боје могу да се пронађу у спектру дугиних боја које је осим у природи могуће јасно видети и када се зрак светлости пропусти кроз призму, као што је Њутн својевремено открио. Боје су заправо вибрације, баш као и све што постоји на нашој планети, само је питање шта од тога су наше очи способне да виде. И не само очи.

Показало се да људи са оштећеним чулом вида могу прецизно да распознају различите боје када им се приближе, јер нека друга чула могу да им помогну у препознавању вибрације коју одређена боја емитује. Будући да наше кости, ткива, органи и саме ћелије имају своје вибрације јер су сачињени од атома који су такође вибрирајући, сва та таласања утичу једна на друга, па су благотворни утицаји боја одавно коришћени у процесима побољшања животних стања, па чак и у процесу исцељивања.

Открила сам да у свакодневном животу могу ове једноставне природне законе по којима функционишу боје, да користим тако да допринесу мом добром расположењу, или да ми надокнаде оно што ми у неком тренутку недостаје. Црвена боја утиче на осећање сигурности и истрајности. Сматра се и да уземљује и охрабрује, па тако, ако осетим да ми зафали нешто од тога, онда обучем нешто црвено, или поједем храну црвене боје, или склопим очи и док лагано дишем замишљам како удишем црвену боју која испуњава све делове мог тела.

Наранџаста боја, једна од мојих омиљених, повезана је са инстинктима, покретима, виталношћу, емоцијама, са кретањем и креирањем. Жута може благотворно да утиче на интелект, личну снагу, вољу и самопоуздање. Зелена, мени такође изузетно драга боја, представља безусловну љубав, саосећање, праштање, баланс и разумевање и вероватно зато и волим често да је носим, јер ми је у многим тренуцима потребно да негујем и јачам баш те особине у свом бићу.

Небеско плава боја је повезана са говором, комуникацијом, креативним изражавањем и духовним самоостварењем. Индиго плава може да утиче на интуицију, дубоке увиде, концентрацију и на имагинацију, тј. маштовитост. А љубичаста је повезана са вишом силом, васионом, бескрајем или вишом свешћу.

Ово је најједоставнија подела која има још много нијанси и дубљих значења, али већ и ове информације ми помажу да осетим када је у мени превише неке боје, па је згодан тренутак да то стање избалансирам њеном контрастном бојом, или када ми које зафали, да се лепо у њу умотам на неки од споменутих начина. А зеленило које управо кроз прозор посматрам, најбржи је начин да све у животу избалансирам, јер гледајући лишће како весело трепери на ветру, добијам снажан осећај да све умем да разумем.    

Нина Мартиновић Армбрустер

www.ninamartinovic.com

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести