Топлија лета утичу на пол корњача на Флориди

МАРАТОН: Научници са Флориде објавили су занимљиву студију која објашњава како на пол корњача утиче погоршање климатских промена, односно да пораст температура има директан утицај на одређивање пола ове врсте.
e
Фото: Pixabay.com

Како се наводи, недавни топлотни таласи довели су до јаког загревања песка на плажама, што је довело до тога да је свака новорођена корњача била женка, преноси Ројтерс.

"Научници који проучавају младунчад морских корњача и јаја нису пронашли морске корњаче мушког пола, тако да су се у последње четири године рађале само женке морских корњача", рекао је представник Центра за корњаче, који ради од 1986. године.

У студији се објашњава да приликом копања гнезда на плажи, температура песка директно утиче на одређивање пола младунаца.

Занимљиво је да статистика новорођених корњача показује да су 99 одсто беба морских корњача женке, што иде у прилог студији.

Уместо одређивања пола током оплодње, пол морских корњача и алигатора зависи од температуре јаја у развоју.

Када се јаја корњаче инкубирају испод 28 степени Целзијуса, младунци корњаче ће бити мужјаци, док ће они који се инкубирају изнад 31 степен Целзијуса биће женске.

"Током година видећемо нагли пад популације морских корњача, јер једноставно немамо генетску разноликост која је потребне за остваривање успешне сесије узгоја", упозоравају научници.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести