Тибетански духовни вођа Далај Лама напунио 86 година

ДХАРМСАЛА: Тибетански духовни вођа Далај Лама који данас пуни 86. година, захвалио се својим присталицама и захвалио Индији, у којој живи од када је напустио своју домовину 1959. године.
dalaj lama, tanjug ap
Фото: Dalaj Lama, foto: Tanjug (AP Photo/Peter Dejong, File)

"Желим да изразим дубоку захвалност свим својим пријатељима који су ми заиста указали љубав, поштовање и поверење", рекао је Далај Лама у видео поруци, преноси АП.

Поновио је своју мисију служења човецанству и позвао присталице да буду саосећајни.

"Откако сам постао избеглица и када сам се настанио у Индији, у потпуности сам искористио индијску слободу и верски склад", рекао је он и додао да изузетно поштује индијске секуларне вредности као што су искреност, каруна (саосећање) и ахимса (ненасиље).

У Централној тибетанској администрацији одржана је мала прослава којој су присуствовали углавном владини званичници.

На пројектованом екрану пуштена је видео порука Далај Ламе, а праћена је културном представом Тибетанског института за сценске уметности.

Обично је рођендан духовног вође отворен за чланове јавности који би дошли у храм Тсуглакханг где су се одржавале представе, док би се понекад и вођа појавио.

Ове године због пандемије корона вируса, прославе су интимније и иза затворених врата, док је транспарент са обележјем његовог рођендана висио на градском тргу, а тибетански монаси су делили слаткише и сок пролазницима испред затвореног храма.

"Многи људи заиста показују да ме воле. И многи људи заправо воле мој осмех'''', рекао је Далај Лама са осмехом на почетку видеа.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести