Суша у Кенији угрозила популацију Гревијевих зебри

НАЈРОБИ: Најгора суша која је погодила Кенију у последње четири деценије, изазвала је смрт скоро два одсто популације Гревијеве зебре - најређе врсте зебре на свету, и угрозила и друге дивље животиње.
zebra
Фото: pixabay.com

Глад изазвана сушом тера дивље зивотиње да се приблизе насељеним местима и градовима и довела је до повећаног броја смртоносних сукоба са људима, преноси Ројтерс.

Друштва за заштиту животиња наводе да се без хитне интервенције дивље животиње могу суочити са егзистенционалном кризом у многим дијеловима ове источноафричке државе, уколико потраје сушна сезона.

То је озбиљна претња за њих, рекао је службеник задужен за праћење Гревијевих зебри, Ендрју Летура, и истакао да је 40 јединки угинуло због суше.

Ситуација у јужној Кенији је такође лоша.

Ренџери су избројали осам пута више мртвих животиња или превише слабих да би стајале, у поређењу са уобичајеном ситуацијом у овом периоду ранијих година, рекао је извршни директор „Биг лајф“ фондације Бенсон Лејан, који ради са локалним земљопоседницима на заштити пашњаке и екосистема.

Експерти кажу да се криза не може приписати само суши.

Прекомерна испаша стоке исцрпљује пашњаке и отежава опоравак екосистема од суше, рекао је шеф теренских операција „Спасимо слонове“ Дејвид Дабален.

Гревијева зебра, која је већа од стандардне равничарске зебре и има уже пруге и шире уши, најређа је на свету и остало их је свега 3.000, од којих је 2.500 у Кенији.

 

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести