Студија: Загревање Арктика повезано са хладнијим зимама

ЛОНДОН: Све екстремнији зимски временски услови у деловима САД повезани су са убрзаним загревањем Арктика, показали су резултати најновије студије.
е
Фото: pixabay.com

Наиме, научници су открили да је загревање у том региону на крају пореметило кружни образац ветрова познат као поларни вртлог, што је омогућило да се хладније зимско време спусти на САД, нарочито током хладног таласа у Тексасу у фебруару ове године, преноси ББЦ.

Аутори студије тврде да ће загревање довести до још хладнијих зима на неким локацијама.

Током протекле четири деценије, сателитски записи су показали како су све више глобалне температуре имале дубок утицај на Арктик.

У студији се наводи да је загревање у овом региону далеко израженије него у остатку света, што је узроковало брзо смањење летњег морског леда.

Најновија студија показује да загревање на Арктику има значајан утицај на зимско време у Северној Америци и источној Азији.

"Тврдимо да отапање морског леда на северозападу Евроазије, заједно са појачаним снежним падавинама широм Сибира, доводи до повећања температурне разлике од запада према истоку широм евроазијског континента", објаснио је водећи аутор студије Џуда Коен са Института за технологију у Масачусетсу.

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести