Серија „Подручје без сигнала”: Штимац поново негативац!

Регионална хит серија „Подручје без сигнала”, после награда у Француској и Немачкој, од 19. фебруара премијерно ће се приказивати на првом програму Радио-телевизији Србије сваког викенда, од 20.05 часова.
е
Фото: Youtube Printscreen

Два најјача адута серије су чињеница да је настала према истоименом роману Роберта Перишића који је до сада издат у Хрватској, Словенији, Србији, САД, Француској и Великој Британији, као и да је окупила изузетну јаку екипу глумаца у којој је и наш Славко Штимац који по други пут глуми негативца након великог успеха који је имао улогом Митра у серији „Црна свадба”.

Серија прати Олега и Николу, два загребачка мајстора преживљавања, које у забачени градић доведе поруџбина мистериозног клијента из Магреба – да би му испоручили турбину каква се више не производи, они обнављају давно затворену фабрику у граду утонулом у безнађе. Када градић живне и мештани радом поврате изгубљено достојанство и наду, клијент нестане и турбина остаје без купца. Након низа безуспешних покушаја да је продају, Никола и радници проналазе начин да безнадежну ситуацију претворе у нови почетак.

Кроз шест епизода серије, упознајемо Олега (Рене Биторајац), спретног опортунисту бритког ума и још бржег језика, његовог интровертног рођака Николу (Крешимир Микић) који ће, активно учествујући с радницима у производњи турбине, први пут осетити радост заједништва, Шеилу (Јована Стојиљковић), младу кустоскињу која прекида међународну каријеру и враћа се у своје родно место како би смислила шта даље са животом, харизматичног инжењера Јанду (Изудин Бајровић), некада главног синдикалног вођу, младог Браноша (Горан Богдан), вредног и часног радника који има све атрибуте новог вође и опуштену, бистру, спретну конобарицу Липшу (Тихана Лазовић) која се, шта год да јој живот стави на сто, увек дочека на ноге. Наш Славко Штимац у серији игра главног негативца Рагана. Раган је човек који на све начине покушава да осујети планове становника једног малог места да, уз помоћ дошљака из великог града, обнове локалну фабрику и поврате сопствено достојанство.


Прва епизода: Отварање фабрике

У првој епизоди серије „Подручје без сигнала“ коју ћемо гледати 19. фебруар, на РТС 1 у 20.05, Олег и Никола из Загреба стижу у Нуштин у ком се налази напуштена фабрика коју су преузели. Траже по граду легендарног инжењера Јанду, али када га пронађу он одбија да им помогне. Кад им се Јанда ипак прикључи, упорни Олег и неспретни Никола све су ближе циљу – да отворе давно угашену фабрику и покрену производњу турбине каква се одавно више не производи. Пристају на Јандин услов да радници воде фабрику, а Олег оставља Николу да буде директор, иако овај о томе не зна ништа, и одлази на преговоре с мистериозним клијентом водећи са собом конобарицу Липшу коју је случајно сусрео на путу за Нуштин. Ни она, али ни клијент, нису имуни на његов шарм.


- Серија се бави универзалним људским проблемима – а то су основно право на рад и право на живот. Рад, радничка класа, заједништво, вредности су на које гледамо носталгично и које су данас углавном заборављене. Посттранзициони пероид је, нарочито у земљама источне Европе, довео до уништавања великих предузећа, људи су остајали без посла, на социјалној помоћи, што је било понижавајуће. Онда су се ту нашли неки вешти људи, да тако кажем „муљатори“ који су познавајући административне прописе и локалне моћнике, узимали та предузећа у своје руке и за багателу их куповали... Ја играм баш једног од тих негативаца, локалног тајкуна који на сваки начин покушава да спречи да се фабрика поново доведе у функцију и да се људи поново врате на посао - објашњава своју улогу Славко Штимац.

О томе зашто му је улога у „Подручју без сигнала“ посебна, Славко каже: „Био ми је изазов да играм Рагана, јер сам кроз каријеру углавном добијао понуде да играм добре момке”. Ипак, признаје да је био изненађен популарношћу његовог Митра у „Црној свадби“ и да му је зато посебно занимљиво што ће га публика још једном видети као негативца.

- Сваки човек који чини лоше ствари покушава да то на неки начин и оправда. Тако ја и гледам на ликове негативаца - ниједан није потпуно негативан, ништа није црно-бело. И Раган има неку своју историју и сложенији је него што то на први поглед делује - напомиње Штимац и додаје да бројне награде која је серија освојила у иностранству показују да серија кореспондира са свим људима и да су проблеми о којима говори универзални.

- Награде и успех серије ме нису изнедалили јер сам већ током снимања осетио да припремају нешто сјајно. На снимању је било одлично, а посебно ми је било задовољство и уживање да радим са редитељем Далибором Матанићем, човеком велике енергије, пуним оптимизма и ентузијазма - рекао је Славко Штимац.

Сценаристи серије су Хана Јушић, Милан Ф. Живковић и Јелена Паљан, продуценткиња Анкица Јурић Тилић. Директор фотографије је Марко Брдар, монтажер Томислав Павлиц, композитори Јура Ферина и Павао Михољевић, дизајнер звука Јулиј Зорник, сценограф Иво Кнезовић, а костимографкиња Селена Орб. Серију је произвела загребачка „Кинорама” у копродукцији са словеначком продукцијском кућом „Перфо", српском „Sense Production" и финском „Citizen Jane".

„Подручје без сигнала” је на најзначајнијем фестивалу ТВ серија у Лилу „Serias Mania 2021” у конкуренцији од 60 остварења из целог света, освојило Гран при за најбољу серију у програму International Panorama, као и награду публике на „Seriencamp” фестивалу у Минхену. Премијерно ће серију овог викенда гледати и телевизијска публика Србије, захваљујући РТС-у, који је откупио права за њено емитовање.

Р.Т. М.

Сјајна глумачка екипа

Емотивну причу о давно заборављеним идеалима заједништва, солидарности и проналажења смисла живота у раду, дочарала је сјајна глумачка екипа:

Олег (Рене Биторајац)

Градски мајстор преживљавања, бритког ума, шармантан и социјално спретан, увек је у животу знао да нађе лакши пут. Слободан, неспреман за озбиљна пријатељства и везе, има поверења једино у рођака Николу. Зна како ће са Николом, како са радницима, како са банкарима, једино не зна како ће са Липшом.

Никола (Крешимир Микић)

Незапослени инжењер, склон депресији и несаници. Иако често оријентисан само на себе и неспособан да дели, Никола ће са радницима из Нуштина искусити како је лепо бити део заједнице, а место ће му постати још драже када упозна Шеилу. Кад се ствари с турбином закомпликују, Никола је спреман да заборави лични интерес и да жртвује све да помогне.

Јанда (Изудин Бајровић)

Инжењер без посла, бивши вођа штрајкача, који се, откада је фабрика пропала - као и већина мештана, предао алкохолу и доколици. Колико је добар инжењер и вођа, толико је неспретан у породичним односима. Лојалан радницима, али и новим спаситељима-инвеститорима, неће посустати ни пред смртним претњама локалног мафијаша.

Шеила  (Јована Стојиљковић)

Рано се отиснула у Европу, али се, бежећи од лицемерја белог света, вратила у Нуштин како би се сабрала и схватила шта заправо жели. Паметна, самосвесна, тврдоглава, неукротива, није типичан примерак средине, али је баш таква велики изазов Николи.

Бранош (Горан Богдан)

Спретан и способан радник који се није либио да у време недостатка посла у Нуштину ради шта год треба да прехрани породицу. Има поноса и дрскости да на Јандин позив међу првима крене у обнову фабрике. Слично као и Јанда, колико год снажан и честит у послу, не сналази се у породици. Гоњен осећајем кривице, непрекидно бежи од куће.

 

 

Nenad
20.02.2022 • 17:33
Због чега се серија не титлује, питао би велики РТС али они не одговарају на оваква питања, пошто они тамо одакле је серија дошла све наше титлују пошто не разумеју, зашто се онда код нас не ради исто пошто ни ми не разумемо тај хрватски језик
Marina
27.02.2022 • 13:12
Ako ne razumes, nemoj da gledas.
Nadja
27.02.2022 • 22:16
6
EUR/RSD 117.3896
Најновије вести