Сарајево: Проблеми са све популарнијим електро тротинетима

САРАЈЕВО: Електрични тротинети су као превозно средство у Сарајеву све популарнији, али њихово коришћење је потребно уредити законском регулативом, изјавио је министар саобраћаја Кантона Сарајево Ади Калем.
elektricni trotinet jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Калем је рекао да та законска регулатива пре свега подразумева јасно дефинисање путање и брзине кретања тротинета.

Он је за портал Клиx.ба казао да постоје одређене идеје да се тротинет дефинише као бицикл у јавном саобрацају.

"Наравно, струка ће рећи своје, имам одређене информације и са државног нивоа да је закон у припреми. С обзиром на то да је Румунија најбоље дефинисала саобраћање тротинета, постоји могућност да ће се одређене одредбе узети и из њиховог закона и стандарда како би се и на тај начин код нас дефинисало ово питање. Упутили смо иницијативу на државном нивоу, јер је Сарајево центар свих дешавања у БиХ и трудићемо се максимално да све ове мере имплементирамо овде како би главни град био узор свима осталима", навео је Калем.

Калем је казао и то да ће стручњаци у наредном периоду дати завршну реч о томе да ли постоји могућност да се електрични тротинети ипак третирају као моторно возило с обзиром на то да имају електрични погон.

У случају да, како је навео, тротинети буду дефинисани као моторна возила, онда малолетници неће моћи да их возе.

''''Један концепт ми је недавно представљен и реч је о управљању ГПС сигналом, што значи да ће се, након што се установи да ли ће саобраћати бициклистичком, пешачком стазом или саобраћајницом, путем тог сигнала моћи контролисати брзина на тротинетиме у зависности у којој се зони крећу. Дакле, ако су на бициклистичкој стази, зна се која брзина је дозвољена (биће регулисано законским и подзаконским актима), али исто важи и за све остале путање", појаснио је министар.

Портал Клиx.ба наводи да су електрични тротинети постали изузетно популарни на улицама престонице БиХ, али да оно што за њих посебно недостаје јесте одговарајућа инфраструктура и путања која ће бити намењена само њима.

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести