Сад је хигијена паса још важнија

Током епидемије коронавирусом јако је важно хигијену вашег љубимца подићи на још виши ниво, али то не значи да након сваке шетње треба дезинфиковати пса разном хемијом, јер можете отровати вашег љубимца.
f
Фото: pixabay.com

Због све већег страха, ветеринарима стижу питања којим средством је најбоље очистити љубимцима шапе, а неки су чак предлагали и коришћење асепсола. Никако не стављајте јаку хемију на пса, јер то може проузроковати смртни исход. За такозвану дезинфекцију користиће сасвим довољно шампон којим иначе купате куцу, али је сада од изузетне важности да шапице оперете баш сваки пут након шетње, да љубимац не би унео вирус у кућу и раширио га. Као што је и за нас најделотворнији сапун и прање руку, исто је и за куцу: њихов шампон и прање шапа, што је сасвим довољно. Наравно одржавајте хигијену пса као и обично уз свакодневно четкање, као и купање.

Дугачке шетње сада ће морати мало да причекају, а маце ако не морате не пуштајте у двориште, уколико живите у кући.

Уколико вам је потребан ветеринар, најбољи избор је да га прво позовете телефоном и наведете симптоме пса и зашто сте забринути. Потражите и оне ветеринаре који долазе на кућну адресу, ако ситуација баш захтева такав сценарио, а уколико је неопходна посета ветеринару, најбоље је да пратњу пса чини само један члан породице.

Сад је такође важно да током шетње избегавате сусрет са другим псима, јер иако љубимци не могу да се заразе, нити буду преносници вируса, могу га понети на свом телу.

Љубимцима свакако не треба заштитна маска, иако смо виђали да власници желе додатно да заштите своје љубимце, у ситуацији када ни здравствени радници немају довољно заштиттне опреме, неодговорно је, поготово зато што је љубимцима непотребна, трошити маске без разлога.

Старије особе од 65 година треба да позову неки волонтерски центар како би им прошетао пса, а сигурни смо да ће се наћи неко и од комшија ко ће се прихватити тог посла. Наравно при сусрету са волонтерима, обавезно се заштите маском, а љубимцу после сваке шетње перите шапе, као што и ви перете руке минимум 20 секунди, како би убили вирус. И напослетку, останите код куће и забављајте се са својим љубимцима, вама је сад сигурно лепше код куће, него онима који се још увек размишљају да удоме неку њушкицу. Никад није касно и увек је време за то.

И полиција шета псе

На Инстаграм страници Министарства унутрашњих послова Србије постављен је и снимак на којем се обавештава да старији суграђани изнад 65 година, којима је забрањен излазак из куће за време трајања ванредног стања, могу да позову Полицију, односно чланове КДВСП Полицајац и чланове полицијског спортског удружења од 9 до 21 сат на бројеве телефона 060/0549-098, 063/556-992 и 064/1731-494. МУП је доступан за помоћ око достављања хране, шетања паса, одвожења паса код ветеринара, као и стручну помоћ око љубимаца.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести