Почело "умотавање" Тријумфалне капије по идеји Криста Јавашева

ПАРИЗ: У Паризу је данас почео монументални подвиг "умотавања" Тријумфалне капије у 25.000 квадратних метара тканине, што је постхумно испуњење сна уметника Криста Јавашева.
е
Фото: Youtube Printscreen

Бугарски сликар његова супруга Жана-Клод били су визуелни уметници познати по великим еколошким инсталацијама специфичним за поједине локације, а често су то биле значајне грађевине умотане у тканину, пише Гардијан.

Кристо Јавашев је умро у мају прошле године, а његова супруга 2009. године.

На припремама за пројекат "умотавања" Тријумфалне капије инжењери и грађевински тимови радили су од јула.

"Ово је визија коју је Кристо желео. Кристо га је у потпуности дизајнирао до најситнијих детаља и тога се морамо држати. Ако људи дођу и кажу да је исто као на цртежу то значи да смо урадили добар посао", рекао је уметником нећак Владимир Јавашев.

Радови, иначе, трају 24 часа дневно, умотавање је почело у зору и требало би да траје око 24 сата, а тканина ће бити причвршћена црвеним гајтанима.

Кристо Јавашев је направио још шездесетих година фотомонтажу како би желео да капија изгледа, али никада није предложио да се уради претпостављајући да никада неће добити дозволу за такав подухват.

Идеја је оживљена 2017. године, а одобриле су је градске власти Париза и Национални центар за споменике, који надгледа јавне споменике.

Овај пројекат од 14 милиона евра у потпуности је финансиран продајом Кристових припремних студија, колажа, макета и цртежа.

Пројекат ће званично бити отворен 18. септембра, а 3. октобра ће започети радови на уклањању инсталација са Тријумфалне капије.

"Тренутно смо концентрисани на то да обавимо посао и одложимо осећања за касније. То је врста терапије, концентришете се на нешто тако да не мислите на друге ствари. Највећи изазов за мене је што Кристо није овде. Недостају ми његов ентузијазам и његова енергија и то је за мене највећи изазов", рекао је Владимир.

Он је додао да веома важно да људи могу да дођу и прошетају испод Тријумфалне капије и да могу да додирну материјал, те да је то уметничко дело које је живо, које покреће ветар.

Винс Давенпорт, један од Кристових инжењерских консултаната, који је са њим радио 35 година је рекао да је "посебан изазов у сваком Кристовом пројекту то што је то увек први пут, да то никада раније није било учињено и да се никада неће поновити".

"Веома је емотивно, желели бисмо само да је Кристо овде да види", додао је Винс.

EUR/RSD 117.5865
Најновије вести