Ове године супермесец и потпуно помрачење

БЕОГРАД: Ове године у Србији ће се видети два астрономска феномена у вези с Месецом - помрачење и такозвани супер Месец, рекао је данас астроном и сарадњик Матемтичког факултета у Београду Владимир Ђошовић.
e
Фото: Pixabay.com

Он је казао да је у току фаза пуног Месеца и да се та појава може видети на небу на сваких 29,5 дана, па се тако може десити да у једном месецу два пута дође до тог феномена.

Ђошовић је, гостујући на РТС-у рекао да Месечева орбита није кружна, већ његово растојање од Земље варира, па ће тако 13. јула ове године два небеса тела бити најближа ове године и тада ће месец такође бити и пун.

„Његов диск ће бити највећи на ноћном небу ове године и тај феномен се зове супер Месец. Оно што је нама астрономима значајније десиће се 13. маја, а то је помрачење Месеца које ће се видети са целе једне Земљине полулопте“, истакао је Ђошовић.

Он је напоменуо да постоји уврежено мишљење како су помрачења месеца честа и додао како су помрачења сунца заправо чешћа.

Објаснио је да тао изгледа, јер се помрачења сунца не виде са тако велике површине Земље као помрачења Месеца.

„Тако је у Србији само у Суботици могло да се потпуно види помрачење Сунца 1999. године, а после тога дуго времена код нас није могуће видети тоталитет те појаве, већ само делимична помрачења“, рекао је Ђошовић.

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести