ОкоТВоко: Телевизијски  пост

Још је давно Ђоле Балашевић отпевао „Ја нисам лузер”.
sasa filipovic, Nemanja Potkonjak
Фото: Немања Поткоњак

Велики светски формат „Највећи губитник” стигао је на Нову телевизију и прати животе 16 екстремно гојазних особа који се боре за велику новчану награду и наклоност публике. Уз одбацивања лоших навика помаже им глумица Христина Поповић уз помоћ психолога и нутрициониста. Професионалну подршку пружили су победници „Сурвајвера” и заљубљеници у фитнес Маша Купрешанин и победник сезоне Стефан Невистић. Емисија „Највећи губитник” је постала светски телевизијски феномен. Приказује се у више од 200 земаља на свету и гледа их 100 милиона. Таман да се скину сувишни килограми јер и формат „Савршена вечера” базирана на британској ТВ лиценци.

Шта смо научили из овог формата? Циљ такмичара је да се освесте и да престану да траже утеху у добром залогају јер такмичари користе храну за попуњавање одређених емоционалних празнина те имају проблема са вишком килограма. Такмичари морају да развијају самопоштовање и да буду задовољни собом. Психолог Виолета Зораја је дијагностицирала у „Међу нама” да такмичари морају да се освесте због чега једу. За стицање одрећених навика потребно је време. Но, то вам је све као и fast food или брза храна. Нема експрес решења. То потврђује формат који смо видели на К1. Глумица Наташа Аксентијевић радила је много животнији програм. Емисија је била пуна провала као и њених вербалних сукоба са нутриционисткињом који су већ хит на друштвеним мрежама. Наташа је показала да је скидање сувишних килограма велики мука и да често може да буде немогућа мисија ако немате правог мотиватора или мотив. Лако је победнику „Највећег губитника” он ће добити новчану награду и шансу да опет води неки формат. Проблем је са овима који немају да једу квалитетно на ову скупоћу па једу дај шта-даш.

Мој пример је да сам био успешан у дијетама. Захваљујући томе што сам смршао тридесет килограма потиснуо сам Станију и Сорају са насловних страна новина. Те 2016. године добио сам и насловницу „ТВ магазина”, тада сам био у свим новинама са 30 килограма мање. Али тада је било опуштено време када сам могао да живим на 1600 калорија сваки дан, да шетам по десет километара и да за квалитетну храну, воће, поврће, авокадо и ананас дајем по 200 евра месечно. Јер такозвана скупа храна и кошта. Израчунајте и сами - шта је тада коштало 100 динара сада је у просеку 300. Други пут сам успешно смршао 2000. године у Фонтанином „Детокс центру” у Врњачкој Бањи. Седам килограма за седам дана. Живео сам на строгом програму. Нутрициониста, персонални тренер, шетња сваки дан, јога, физиотерапеут. Строга контрола уноса калорија и мог кретања. Резултат је био фасцинантан. Али сам рекао „нема мршављења на душевне боли”. Уследили су ми тешки тренуци - прележао сам ковид, преживео турбуленције на послу и имао један велики породични губитак. Стрес на све стране чак и кад пишете колумну почну да вас нервирају гости и водитељи са малих екрана, почнете да се свађате са телевизором. Што би Шемса Суљаковић у дуету са Рамбом Амадеусом запевала „Изгубила све сам битке али још нисам рат”.

Килажа ми је хали-гали. Брзо скидам, брзо се враћам. Нисам једини. То се десило и Ивици Дачићу, причао је у емисији „Цеца и деца”. То се десило и Зеки Милионеру, десило се и трубачу Дејану Петровићу који има јојо ефекат, такође. Шта мислите зашто Ана Бекута и Снежана Ђуришић носе широке хаљине? Па имале су разлога у свом приватном животу да се угоје. Тренутно најспешније личности су Зорана Павић која се препородила и мој драги колега Милош Урошевић са Прве телевизије који примењује програм сличан мом.  Пуно успеха имају и познати који су се подвргли липосукцијској исхрани али то је и значајан маркетиншки бренд који финансира спотове, забаване емисије. Ако те неко добро мотивише може јако лепо да се смрша. Неко једе јер пуни емотивне рупе а неко ждере да би се бахатио с јагњећим бригадама и да би показао да има пара. Тако да није лако смршати у ова тешка времена. Није лако док гледате циркус и зверињак око себе и онда натерати себе да не отворите фрижидер. Не иде дијета на овакав телевизијски програм. Не иде пробушена кашика док у медијама гледате супермене. Још једна медијска фатаморгана. Увек се сетим песме Гоце Божиновски кад је певала како је прекинула пост. За сада оно што гледате на телевизијама не даје вам шансу да смршате него само да се угојите, док гледате како су уз туђу помоћ и новце други смршали.

Александар Филиповић

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести