ОкоТВоко: И шта ћемо сад?

Ана Ђурић Констракта је освојила пето место.
sasa filipovic, Nemanja Potkonjak
Фото: Немања Поткоњак

На ову геополитичку ситуацију нисмо могли боље. На ретроградни Mеркур када joj је испала бубица усред финала, просто нисмо могли више. Али и пето место је велики успех. И шта ћемо сад?

Све се оцртало на длану Евросонга и каква је политичка и естрадна ситуација. Видели смо да турбо фолк није само српска измишљотина. Све је било комбинација неког репа и етна. Французи су отишли у неки чудни мултиетнички поп, а Молдавија је могла да доминира у Гранду јер су имали песму у којој је провлачило ужичко колце. Победничка Украјина је комбинација етно музике на трагу Теофиловића и реповања Игија Попа. Представница Шпаније, ватрена  Шанела, одржала је час кореграфије Ани Николић и Сари Јо и издоминирала. И шта ћемо сад?

Кинетичко сунце није радило. Било је много техничких грешака, ваљда опет тај Меркур. Али Евровизија није никада боље изгледала, визуелно, уз масовно хорско певање Ленонове „Give peace a chance” - Дајте шансу миру. Ипак је Италија земља Сан Рема и Раи телевизије. РАИ је увек био синоним за добар забавни програм. Нептуновско продавање медијске магле. Али рејтинг и шер ове манифестације је у равни најзначајних спортских догађаја. Новак Ђоковић је освојио 1000 победу и подржао Констракту на Твитеру. Јавни сервис Србије је водио зналачки ПР наше представнице. Било је свуда где треба и на РТС-у и на К1, Новој и Првој телевизији.

Из Подгорице се јавила Андријана која је прво зевала а онда викнула куку, одмах постаде тема спрдње друштвених мрежа. Својим јављањем  Драгана Косјерина је издоминирала и потврдила статус највеће женске ТВ звезде у Србији. Својим маскирањем у Констракту украла је на тренутак шоу и доживела овације. Тако се макар индиректно, у белом мантилу, испред зграде ВМА, захвалила свим белим мантилима који су нам помагали у доба короне. Сазнали смо и у једном интервју да је Драгана Косијерина пореклом Сарајка као што је Кристина Раденковић, која је од водитељке постала пратећи вокал, рођењем Новосађанка. Било је и навијања за Констракту из Загреба, ипак су боросане одатле стигле за Ану. Ако неко можда не зна ко је са ким добар, нек погледа гласање. Кажем, наш ПР тим је вешто бирао где се иде, а где не иде. Није се ишло на ружичасти приватни сервис грађана. Али наравно да Јована Јеремић није одолела а да не прокоментарише како  су чувени зелени комбинезон заправо покрали од ње. Иако се стално хвали високим рејтингом јасно је да РТС-ов рејтинг нико не може стићи кад преносе Евровизију. Стога не разумем зашто је шефица наше делегација Душка Вучинић била тако тужна у преносу. Њени саркастични коментари су били хит тема на Твитеру и на друштвеним мрежама. Од 2003. године Душка кометарише Евровизију. Причала је о љубавном животу једног ЛГБТ  учесника, кога је напустио момак па пати, а коментарисала је и стајлинге појединих дама. И изрекла је много, много критике на рачун организатора.

Полуфинале је било in corpore infarkt, али Констракта је прошла и чак добила награду за уметнички наступ. Ово је прва песма у историји Евросонга где се користио и латински језик уз српски, без енглеског. Историјски је сусрет и патријарха Порфирија и наше представнице. Из места Глибовац је било репортерско јављање одмах у Дневнику РТС3, одмах после манифестације. Комшије су највише подржавале Ану јер је у питању једна кул жена, реална, која стоји чврсто на земљи јер уметница мора бити здрава. Новинарима свака част како су се трудили да представе Констракту а да поштују њен мир и породицу јер она живи као сав обичан свет. И лепо је што ју је највише подржао комшилук. Ипак све може другачије и европскије а да нам се не нареди - умемо ми бити и на европском путу. Све остало је неважно. Јер песма је ушла на Тикток, у дечије вртиће, међу пензионере... Имали смо до сада најреволуционарнији и најавангарднији наступ. Нисмо ми Србистан загледан само у силиконске певачице  Ми смо увек били нешто између истока и запада, како рече један филм. То је показала и ова Евровизија. Овде су свакаква чуда могућа. Сад знам зашто је мајка Жељка Јоксимовића желела да јој син наступи на Евросонгу. Сад знам колико је Јовани Јоксимовић значио Евросонг у животу. Марија Шерифовић је доказала да може да постоји поп музика у Србији и да никад не буде довољно карата за концерт у увек препуном Спенсу где ју је гледало 10.000 људи.

Не знам да ли знате податак да је гвоздена леди Забавног програм РТС-а Оливера Ковачевић певала пратеће вокале Биљане Крстић и Срђану Марјановићу на Југовизији у Новом Саду, 1988, у Српском народном позоришту. Зато јој је толико Евросонг у срцу. Срце куца јаче, а Констракти ће тек да се отворе многа врата светских успеха иако је изјавила да ће остати невидљива. И шта ћемо сад?

Александар Филиповић

Nenad Adamov
28.05.2022 • 11:46
Konstraktu će snaći ono što snalazi sve one koji stupe na javnu scenu.
EUR/RSD 117.3294
Најновије вести