Нема доказа да животиње могу да оболе од короне

Корона вирусна инфекција је обољење коме подлежу пси различитих старосних категорија, највише штенци, али ова инфекција није коронавирус и то је важно разликовати. Корона вирусна инфукција се не може пренети са пса на човека и обрнуто. 
pas ljubimac
Фото: pixabay.com

Корона вирус је раширен међу псећом популацијом, пише београдска ветеринарска клиника, слично као парвовирус, али је у односу на тај вирус мање смртоносан.

Симптоми код паса кад је реч о корона вирусној инфекцији варирају од врло благих, па чак и неприметних, па све до врло озбиљних симтома, чије су главне манифестације јако повраћање и дијареја. Код паса оболелих од ове инфекције не долази до повишења телесне температуре. Столица оболелог пса варира у изгледу и боји, а ветеринар може да посумња да је реч о корона вирусној инфекцији код свих паса који нагло обољевају од акутне дијареје и повраћања, посебно ако је више паса истовремено заражено.

Амерички аутори тврде да у чак 25 одсто случајева код паса долази до мешаних инфекција прво са корона вирусом, што даје тешке клиничке симптоме и најчешће је фатална по оболелог пса. Да би се поставила права дијагноза, неопходни су лабораторијске анализе, које нас или нису могуће, односно умеју да потрају, те је важно да ветеринар при сумњи на корона вирус одмах да одговарајућу терапију. Срећом, корона вирусна инфекција најчешће није фатална и захтева само терапију, те лабораторијска дијагноза није неопходна за успешну терапију.

Терапија корона вирусне инфекције заснива се на надокнади течности преко инфузије, као и на лековима који заустављају дијареју и већина база се уз одговарајућу терапију брзо опоравља. гинућа су ретка, али могућа, најчешће код штенаца. Као мера код паса против вирусне инфекције спроводи се вакцинација. Претпоставља се да постоји више сојева корона вируса, а вакцинација се препоручује оним псима који су изложени контакту са другим псима, као што су они у одгајивачници или пансионима за псе, такође, пси који се често воде на изложбе.

Пси и мачке могу бити заражени корона вирусном инфекцијом, али не могу се заразити коронавирусом, нити могу заразити.

Случај једног зараженог пса у Хонг Конгу, након што је позитивно тестиран на Ковид-19, научници објашњавају да се вирус задржао на псу. Стручњаци наводе да иако пси могу бити тестирани позитивно на коронавирус, нису инфицирани. Пас је био контанимиран, али не и инфициран, даљи тестови су показали.

Оснивач Организације за заштиту животиња “Лајфлонг” из Хонг Конга Шила Меклеланд навела је да докази указују да пси нису већи ризик од ширења вируса од непокретних објеката, попут квака на вратима.

Нема потврђених случајева да су се пси или мачке заразили било где другде у свету и не постоје објављене студије које би показале да је тест на корона вирус тачан за љубимце, напомиње Шила Меклеланд.

Интернет су преплавиле слике са љубимцима који носе маске у Кини, али научници кажу да од тога нема пуно користи, нити смисла, чак напротив да код животиња може да изазове стрес. Савет свим власницима је да воде рачуна о хигијени својих љубимаца, а да након сваког мажења оперу руке топлом водом и сапуном, као и да обришу псима шапе после сваке шетње антисептичким марамицама, мада и са тиме треба бити опрезан, како се љубимцима не би исушиле шапе.

М. Стакић

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести