Наша галаксија судариће се са Магелановим облацима

Наша галаксија Млечни пут је почела да се судара са двема патуљастим галаксијама Великим и Малим Магелановим облаком, саопштили су хрватски астрономи.
g
Фото: pixabay.com

Вест о овом великом космичком догађају објављена је претходно у астрономском часопису Ерт скај а пренео је Спутњик.

Астрономима је познато да је предвиђено да се Млечни пут судари са великом спиралном галаксијом Андромеда, што би требало да се догоди за четири милијарде година, а засад су почеле да нам се приближавају две галаксије — Велики и Мали Магеланов облак, које круже око Млечног пута, па се може очекивати да дође до судара.

То приближавање је први сигнал да предстоји судар Млечног пута са Великим и Малим Магелановим облаком, а као последица тог судара већ се рађају нове звезде.

Астрономи већ од шездесетих година прошлог века посматрају дугачак траг гаса који потиче из Магеланових облака, а који називају Магелановим потоком. Тај траг гаса протеже се кроз галактички јужни пол Млечног пута, пише „Ерт скај“.

Магеланови облаци требало би да се у правом смислу сударе с нашом галаксијом за неколико милијарди година, али према најновијим подацима које су 8. новембра астрономи представили на скупу Америчког астрономског друштва (ААС) у Хонолулуу, чини се да су се већ сада појавили први знаци колизије.

Наиме, приликом спајања галаксија обично се стварају нове звезде, а астрономи су недавно на периферији наше галаксије, у близини Магелановог потока, уочили нови звездани скуп. На том пределу се иначе налазе најстарије звезде наше галаксије, а стручњаци су открили како су звезде овога скупа састављене од материјала из Магелановог облака.

Тако су научници тек недавно схватили колика је претња нашој галаксији Велики Магеланов облак.

Према истраживању које је у фебруару 2019. објављено у часопису „Мантли ноутисез“ британског Краљевског астрономског друштва, Велики Магеланов облак засигурно ће се сударити с нашом галаксијом, и то много пре него што се мислило.

До тог открића научници су дошли након што су израдили компјутерске симулације кретања Магелановог облака, при чему су установили да уместо да на сигурној удаљености кружи око нашег Млечног пута, Велики Магеланов облак ће се након неког времена сударити с њим.

Научници процењују да је Магеланов облак тренутно од нас удаљен око 163.000 светлосних година и да се удаљава брзином од 400 километара у секунди. Симулације астрофизичара са Универзитета Дарем, међутим, показују да ће Велики Магеланов облак у једном тренутку успорити, окренути се према нама и сударити се с нашом галаксијом. Судар би требало да се догоди за око две и по милијарде година.

У случају да човечанство преживи толико дуго, чека га прави спектакл. Постоји, наиме, могућност да ће се приликом судара активирати црна рупа у средини наше галаксије и почети да гута све што се налази око ње, увећавајући се десет пута.

„Док се буде хранила околним гасом, црна рупа ће избацивати велике млазове радијације“, рекао је водитељ истраживања, козмолог Маријус Каутун.

„Мада ти млазеви неће утицати на нас, постоји мала могућност (1-3%) да ће приликом судара две галаксије наш Сунчев систем бити избачен у међузвездани простор“, додао је Каутон.

EUR/RSD 117.3379
Најновије вести