Мистериозни монолит у Турској реклама за свемирски програм

АНКАРА: Метални монолит који се мистериозно појавио и нестао на пољу на југоистоку Турске био је трик за јавност пре данашњег владиног догађаја током којег је турски председник Реџеп Тајип Ердоган најавио свемирски програм те земље.
Misteriozni monolit u Turskoj reklama za svemirski program  Foto: Tanjug/ Bekir Seyhanli/IHA via AP
Фото: Мистериозни монолит у Турској реклама за свемирски програм Фото: Танјуг/ Bekir Seyhanli/IHA via AP

Металну плочу високу три метра на којој се налази древно турско писмо, пронашао је у петак фармер у провинцији Шанлиурфа.

Откривен је у близини Гобекли Тепе, локалитета на Унесковој листи светске баштине где се налазе мегалитске грађевине из 10. миленијума пре нове ере, хиљадама година пре Стонхенџа.

Међутим, сјајна структура на којој је стајао натпис "Погледај небо, видећеш месец“ на древној турској абецеди Гоктурк, јутрос је нестала, што је придодало мистерији, преноси АП.

Слика монолита је касније пројектована на екран док је Ердоган на телевизији представљао турски свемирски програм.

"Представљам вам десетогодишњу визију, стратегију и циљеве Турске и кажем: ''Погледајте небо, видећете месец“, рекао је Ердоган.

Раније је државна агенција Анадолија цитирала власника њиве који је рекао да је збуњен појавом и нестанком монолита.

Агенција је такође цитирала локалног становника Хасана Илдиза да је блок још увек био на терену у понедељак увече, али је нестао пре јутра.

Ердоган: Турска ће лансирати ракету на Месец до 2023.

АНКАРА: Турска планира да лансира ракету на Месец до 2023. године, најавио је данас турски председник Реџеп Тајип Ердоган представљајући национални свемирски програм.

Слетање на Месец, како је објаснио, треба да се изведе до краја 2023. године када ће земља прославити 100 година од оснивања Републике, преноси ТАС С.

"Верујем да ће турски инжењери завршити ту мисију", рекао је Ердоган.

Он је рекао и да Турска жели да гради космодром уз међународно учешће како би добила "приступ свемиру".

EUR/RSD 117.5815
Најновије вести