Микропластика први пут пронађена у људској крви

ЛОНДОН: Загађење микропластиком први пут је откривено у људској крви, а научници су пронашли ситне честице код скоро 80 одсто тестираних људи.
њ
Фото: Pixabay.com

Откриће показује да честице могу да путују по телу и да се задрже у органима, пренео је лондонски лист "Гардијан".

Утицај на здравље је још непознат, али истраживачи су забринути јер микропластика узрокује оштећење људских ћелија у лабораторији, а већ је познато да честице загађеног ваздуха улазе у тело и изазивају милионе раних смрти годишње.

Огромне количине пластичног отпада се бацају у животну средину, а микропластика сада контаминира читаву планету, од врха Монт Евереста до најдубљих океана.

Људи су већ знали да конзумирају ситне честице путем хране и воде, као и да их удишу, а пронађене су и у измету беба и одраслих.

Научници су анализирали узорке крви 22 анонимна даваоца, здравих одраслих особа и нашли пластичне честице код 17. Половина узорака је садржавала ПЕТ пластику, која се обично користи у флашама за пиће, док је трећина садржавала полистирен, који се користи за паковање хране и других производа. Четвртина узорака крви садржавала је полиетилен од којег се праве пластичне кесе.

EUR/RSD 117.3358
Најновије вести