Мачке се везују за власнике исто као и пси, некад више

Многи људи сматрају да су мачке себични кућни љубимци који су с људима блиски само због користи, крова над главом и сигурног оброка, но последња истраживања показују да то није истина, пише Кликс.
e
Фото: pixabay.com

Истраживање које је објављено у стручном часопису Current Biology показало је да се мачке вежу за људе попу паса, а у неким случајевима и више од тога.

Кристин Витале са Универзитета Орегон и њене колегинце Александра Ц. Бенке и Моник А. Р. Удел проучавале су понашање мачака у новој средини и начин на који оне одговарају свом власнику. Претходни експерименти на резус мајмунима и псима су показали како везивање може бити сигурно или несигурно. Код сигурног везивања животиња доведена у нову средину се, након што се појави власник, опусти и настави истраживати, док код несигурног везивања, животиња показује стресно понашање па се превише држи власника или га избегава.

Фото: pixabay.com

Према резултатима овог истраживања постотак "сигурне и несигурне повезаности" код мачака био је готово једнак ономе код деце. Све то је доказ да мачке нису толико хладне животиње као што то неки мисле.

"И мачке и пси показују једнаку врсту повезаности са својим власницима, као и деца према родитељима. Већина мачака проводи пуно времена са својим власницима па постају зависнији, виде их као извор сигурности и чак им долазе кад им треба утеха", објаснила је ауторка ове студије Кристин Витале.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести