Мачке не воле гласну музику, нити свађу

Ћуд мачке је заиста непредвидива, чак иако је маца ваш најбољи друг годинама, често ће вас изненадити својом реакцијом или одсуством исте.
macka
Фото: pixabay.com

Она може да се чини узнемиреном или тужном без икаквог разлога, али ветеринари кажу да је ипак познато пар ствари које ваша мачка заиста не воли, па пођите системом елиминације да није можда неки од тих узрока. Мачке не воле, заиста не воле, лошу храну, као ни већина људи. Под лошом се сматра покварена храна, којој је истекао рок трајања, зато посебно обратите пажњу на датуме на конзервама, како не бисте отровали вашу мацу. Сигурно је љута на вас уколико сте ви кривац за њен болан стомак.

Иако мачка може да остане сама дуже од пса и сигурно ће наћи начин да се забави, као ниједан љубимац, ни она не воли да се осећа запостављеном и да има недостатк пажње. Уколико мачку превише остављате саму, она ће почети да се осећа усамљено, тужно, па и депресивно. Посветите јој пола сата игре сваки дан, и вероватно нећете остати са траговима „љубави“ на руци идућег дана, јер мачке знају и да се свете уколико ваше понашање није онако како су оне замислиле. Такође, оне не подносе агресивно мажење. Мачке имају места на којима воле да се мазе и тада преду, а уколико почнете да је мазите на месту које вам није дозвољено, као што је реп, она ће фрктати, а може вас огребати или угристи. Не изазивајте њену нарав. Глава и врат су места које ће изазвати највише среће, нежни покрети су пожељни, без много гњављења.

Уз то, мачке су хигијеничарке, и ако не чистите редовно њихову кутију са песком, то ће учинити да се ваша љубимица осећа лоше.

Поред тога, мачке су врло љубоморна и територијална бића, те ако желите да доведете још једног љубимца у кућу, то учините мудро и постепено, како мачкина љубомора не би прерасла у агресију.

Мачке не воле ни буку, то подразумева гласну музику, телевизор, грмљавину, ватромет, па ни свађу. Уколико је мачка изложена великој буци свакодневно, то код ње може проузроковати хроничан стрес, губитак длаке, па и недостатак апетита. Следећи пут када на радију чујете вашу омиљену песму, пре него што појачате „до даске“, сетите се да то вашој маци никако не прија.

Припремила: М. Стакић

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести