Комодо змај у опасности од изумирања

ЛОНДОН: Највећем светском гуштеру, комодо змају, прети изумирање због пораста водостаја услед климатских промена које утичу на смањење његовог станишта, објавила је Међународна унија за заштиту природе (ИУЦН).
e
Фото: Pixabay.com

Пораст нивоа воде утицаће на 30 одсто станишта комодо змаја у наредних 45 година, према Међународној унији за заштиту природе (ИУЦН), која је његов статус променила из рањивог у угрожено, преноси Гардијан.

Овај извештај долази након првог рецензираног рада о томе како би глобално загревање утицало на велике гуштере у којем је закључено да су "потребне хитне мере очувања ове врсте како би се избегао ризик од изумирања".

Како се наводи, осим што не могу да се преселе на виши терен, станиште комодо змајева постаје све фрагментираније људском активношћу, што чини ову врсту гуштера мање генетски здравом и рањивијом.

Сматра се да се њихово станиште на острву Флорес у југоисточној Индонезији смањило за више од 40 одсто између 1970. и 2000. године.

"Због људске активности, шума се полако сече и нестаје, а савану погађају пожари и деградација", рекао је кустос у зоолошком врсту Честер Џерардо Гарсиа и додао да се њихова станишта смањују због пораста нивоа мора.

Европљани су открили комодо змајеве тек почетком 20. века и одмах су били фасцинирани овим створењима.

Комодо змајеви расту и до 3 метра у дужину, а могу да буду тешки и преко 150 килограма, хране се углавном свињама које живе у шумама, јеленима, биволима и шишмишима који висе на ниским стаблима.

Од 138.000 врста на ажурираној ИУЦН црвеној листи, више од 38.000 врста прети изумирање.

EUR/RSD 117.5865
Најновије вести