Како је ЕБУ поништила гласање жирија 6 земаља на Евросонгу

ЖЕНЕВА: Европска радиодифузна унија (ЕБУ) поништила је гласање жирија Азербејџана, Грузије, Пољске, Румуније, Сан Марина и Црне Горе у другом полуфиналу евровизијског такмичења у Торину, јер је утврдила да су гласали мимо правила такмичења за Песму Евровизије, пренела је РТС.
konstrakta, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

У објашњењу ЕБУ наводи да су чланови жирија шест земаља стављали управо те земље у врх листе, изузимајући сопствену земљу, јер за њу не могу да гласају, док су чланови жирија других држава песме ових шест учесника Евросонга рангирали испод осмог места.

Такав начин гласања, по мишљењу ЕБУ, није у складу с обрасцем гласања који је утврдио партнер који прати гласање, а потврдило независно тело за праћење гласања.

Несагласност с обрасцем гласања огледа се у чињеници да је пет од шест земаља било рангирано испод осмог места код чланова жирија преосталих земаља које су се такмичиле у другом полуфиналу Евросонга, као и код жирија Немачке, Велике Британије и Шпаније, који су такође гласали током друге такмичарске вечери.

Четири земље биле су чак рангиране међу последњих шест, те ЕБУ оцењује да је таква количина нерегуларности без преседана.

Због тога је ЕБУ одлучила да искористи право да уклони гласове жирија шест земаља и замени их аутоматски израчунатим резултатом гласања, како би се утврдио коначан резултат гласања у другом полуфиналу.

Гласови жирија шест земаља нису коришћени ни у финалу такмичења, како би се очувао интегритет система гласања на Евросонгу.

Одлуке су одобрили председник Референтне групе Песме Евровизије и заменик генералног директора ЕБУ-а, у складу са правилима гласања на такмичењу.

Гласови ових шест земља, иначе, нису утицали на пласман представнице Србије Ане Ђурић Констракте, која је учествовала у другом полуфиналу.

Према гласовима који су проглашени за нерегуларне, представница Србије је освојила 21 поен, док је према аутоматски израчунатим гласовима Констракти додељено 14 бодова.

Представница Србије је према званичним гласовима заузела девето место код жирија, друго место код публике, док је у укупном пласману била на трећем месту.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести