Какав је план Британије када умре краљица Елизабета II?

ЛОНДОН: План британске владе о томе шта ће се догађати у данима након смрти краљице Елизабете II, познат као операција "Лондонски мост", најзад је постао доступан јавности, након што је дуго био обавијен велом тајности.
e
Фото: Pixabay.com

Исечци из тог "тајног плана" годинама су се појављивали, а сада је лист "Политико" прибавио низ докумената који детаљно излажу како ће Британија реаговати када наступи тај дан.

Краљица, која има 95 година, по свему судећи је доброг здравља, и нема наговештаја да су ови планови били хитно ревидирани.

Међутим, најновији планови које је израдила Канцеларија владе за операцију "Лондонски мост" укључују и расправу о пандемији корона вируса.

Документи, наиме, сугеришу на изванредан ниво приправности који се захтева од свих државних актера, предвиђајући и опсежну безбедносну операцију за управљање великим масама и путничким хаосом који би могао настати, судећи према једном службеном допису.

Реч је детаљном 10-дневном плану за период између краљичине смрти и њене сахране.

Наиме, у првих неколико сати након краљичине смрти, одржаће се "каскада позива" када ће премијер, секретар владе и највиши министри и званичници бити обавештени о смрти краљице.

Интерно, тај дан ће се називати "Дан Д", а сваки следећи дан пре сахране носиће назив "Д + 1", "Д + 2", итд.

Краљевска породица издаће "званично обавештење", достављајући вест јавности.

По примању ове информације, заставе широм Вајтхола биће спуштене на пола копља, а циљ је да се то уради у року од десет минута.

У наредним данима уочи сахране, нови краљ Чарлс кренуће на пут по Уједињеном Краљевству како би примио изразе саучешћа.

Сахрана је планирана 10. дана од смрти краљице у Вестминстерској опатији у Лондону.

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести