Интервју Меган и Хари: Јавност подељена, палата ћути

ЛОНДОН: Након интервјуа који су војвода и војвоткиња од Сасекса дали америчкој водитељки Опри Винфри и који је изазвао велике реакције у јавности, британски краљевски двор и даље ћути, а јавност је подељена.
е
Фото: Youtube Printscreen

Бакингамска палата није се огласила више од 24 сата поводом тврдњи Меган Маркл да је њено ментално здравље било угрожено док је живела у палати, као и да су неки чланови краљевске породице довели у питање право наследства њеног сина Арчија због боје коже.

Због тих тврдњи британска јавност је остала веома подељена, што се у понедељак увече одразило и на друштвеним мрежама, преноси Скај њуз.

Поједини су на друштвеним мрежама фокусирали су се на причу о менталном здрављу, а неки су навели да је Меган спасила бројне животе, док су други навели да је шокантно што су Харијев брат Вилијам и његова зена Кејт основали Удружење за ментално здравље, а Меган није могла да добије помоћ.

Са друге стране, новинар и водитељ популарне емисије "Добро јутро Британијо на ИТВ телевизији" Пирс Морган јавно је рекао да је згранут оним што је видео и назвао интервју Харија и Меган "двосатним смећем краљевске породице, монархије и свега за шта је краљица толико радила".

"Жао ми је, али не верујем ни у реч од онога што је Меган рекла", рекао је Морган.

Према истраживању JуГов агенције, 47 одсто испитаника оценило је интервју као неприкладан, 21 одсто као прикладан, а 31 одсто није могло да одлучи.

Чак 33 одсто испитаника изјаснило се да нема нимало симпатија за Харија и Меган, 12 одсто да су им симпатични, 23 одсто је навело не превише, док 15 одсто није могло да се одлучи.

Када се ради о краљевској породици, 20 одсто анкетираних је рекло да их уопште не воли, 16 одсто да их воли, 25 одсто је рекло да их не воли превише.

Бројне јавне личности такође су изнеле своје мишљење о интервјуу, па је тако певачица групе Литл микс Ли Ен Пинок рекла да је он показао да основни расизам лежи у краљевској установи, док је бивша звезда рагби клуба из Велса Герет Томас у знак подршке објавио заједничку фотографију са принцом Харијем.

Аустралијски глумац Хју Џекмен рекао је да би људи требало да погледају интервјуу уз коментар да би "када је неко довољно храбар да тражи помоћ, требало би да га послушамо", написао је Џекмен.

Комичарка Ђина Јашер навела је да је не изненађују наводи о расизму унутар краљевске породице наводећи да је "Британија стекла богатство на леђима колонијализма и робовласништва".

Више од 11,4 милиона Британаца гледало интервју Хари и Меган

Интервју принца Харија и Меган Маркл на ИТВ у Великој Британији гледало је у просеку 11,4 милиона гледалаца, а на врхунцу интервјуа та гледаност износила је 12,4 милиона гледалаца.

Како преноси Дејли мејл, то значи, да је интервју гледало 54,4 одсто свих телевизијских гледалаца у Великој Британији.

Додаје се да то и није нека гледаност, будући да је њихова свадба привукла 27,7 милиона гледалаца, обраћање премијера Бориса Џонсона нацији 4. јануара 15,6 милиона, а интервју који је покојна принцеза дајана дала ББЦ-у 1995. године скоро 23 милиона гледалаца.

Подаци показују да је интервју принчевског пара привукао млађу публику, односно 72 одсто гледалаца било је старости између 25 и 34 године.

У САД, интервју је емитован у недељу и привукао је 17,1 милиона гледалаца.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести