Еколози против модерних насеља на острвима код Карачија

БЕРЛИН: Влада Пакистана планира да на острвима код Карачија изгради модерна насеља за 50 милијарди долара.
w
Фото: Pixabay.com

Циљ је да се смањи притисак на највећи град те земље, али многи страхују да ће овај потез власти довести до еколошке катастрофе, пише Дојче веле.

Влада Пакистана донела је одлуку да формира Управу за развој пакистанских острва, односно да острва Бундал и Динги стави под надлежност савезних власти. Овај потез шокирао је мештане, који тврде да влада покушава да их окупира и да то не представља претњу само по њихову егизистенцију, већ и за мангрове, шуме тропског дрвећа на острвима.

Стручњаци су са њима сагласни у погледу негативних еколошких последица ове одлуке владе. Они упозоравају да су биљке које формирају мангрове дуж ненасељених острва кључне за очување животне средине Карачија.

Вегетација мангрове на обалама смањује ризик од природних катастрофа и представља својеврсну природну баријеру од цунамија, истичу еколози. Они упозоравају да би даље уништавање станишта могло да доведе у питање опстанак врста које живе у мору код Карачија, као и да би реализација пројекта довела до загађења региона.

Острво Бундал у Арапском мору део је региона Инда који је заштићен међународном Рамсарском конвенцијом о мочварама. Ово подручје се већ суочава са бројним еколошким претњама, као што су повећање загађења ваздуха и воде, пораст нивоа мора, прекомерна експлоатација ресурса, лов и нестанак станишта за многе врсте.

Због одлуке савезне владе забринути су и рибари. Оснивач Пакистанског савеза рибара Мохамед Али Шах упозорава да би изградња стамбеног комплекса могла да доведе до расељавања најмање 2,5 милиона рибара и њихових породица из тог подручја.

Упркос оваквој ситуацији, премијер Имран Кан најавио је у септембру да на острвима планира да почне изградњу модерних насеља, а процењена вредност инвестиције је око 50 милијарди долара. Циљ пројекта је да се ублажи притисак урбанизације на Карачи, у којем живи преко 20 милиона становника, а очекује се да ће помоћи отварању 150.000 радних места.

Еколози, али и власти пакистанске провинције Синд противе се изградњи комплекса на острву Бундал. Они тврде да уредба савезне владе није у складу са уставом и да ће јој се влада провинције супротставити ради очувања животне средине и заштите интереса народа.

Савезни пакистански министар поморства Али Хајдер Заиди и министар задужен за климатске промене Малик Амин Аслам нису одговорили на питања Дојче велеа поводом оптужби.

EUR/RSD 117.5697
Најновије вести