ЦДЦ: Тешке алергијске реакције на Модерну прилично ретке

ВАШИНГТОН: Озбиљне алергијске реакције на вакцину против корона вируса компаније Модерна изгледа да су прилично ретке, саопштили су данас амерички Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) након што је више од четири милиона људи примило прву дозу те вакцине.
Kovid 19  vakcina Moderna Foto:AP Photo/Charlie Riedel
Фото: Ковид 19 вакцина Модерна Фото:AP Photo/Charlie Riedel

ЦДЦ наводи, позивајући се на прикупљене податке, да је стопа појаве анафилаксе, тешке алергијске реакције која може бити опасна по живот, 2,5 случаја на милион датих доза.

Агенција напомиње да је ризик од појаве анафилаксе тешко упоредити са вакцинама које се не дају против корона вируса јер је и даље програм вакцинације у раној фази, преноси Ројтерс.

Према подацима "Недељног извештаја о морбидитету и морталитету" ове агенције, од 10. јануара забележено је десет случајева анафилаксе међу 4,04 милиона људи, који су примили прву дозу Модернине вакцине.

ЦДЦ наводи да су карактеристике тешких алергијских реакција на Модернину вакцину сличне онима које су пријављене приликом давања вакцине против ковида-19 које су развиле компаније Фајзер и Бионтек.

Како додаје, код обе вакцине, симптоми су се појавили у року од неколико минута након вакцинације и чешћи су код жена.

ЦДЦ наводи да су многи који су имали анафилаксу, након примања неке од ових вакцина, већ имали алергије и алергијске реакције, а неколико њих је у прошлости имало епизоду анафилаксе.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести