Ботокс и филери за усне забрањени малолетнима у Енглеској

ЛОНДОН: У Енглеској је на снагу ступио Закон којим се особама млађим од 18 година брани да примају инјекције ботулинум роксина, познатог као ботокс, којим се пуне усне из козметичких разлога.
b
Фото: Youtube Printscreen

Нови закон има за циљ да заштити младе људе од нежељених последица, пише Би-Би-Си.

Владине процене показују да је прошле године у Енглеској спроведено око 41.000 процедура у овом стилу на млађима од 18 година.

Према статистици Министарства здравља и социјалне заштите, 2017. године је било до 29.300 оваквих естетских подухвата на малолетним особама.

Такође, покренута је и кампања којом се позивају друге земље да брзо делују како би спречили младе људе у Енглеској да путују преко граница због ових операција.

У Енглеској још увек не постоји закон који захтева од лекара да има формалне квалификације или обуку за ову вресту естетских поступака.

Мариа Колфилд, министарка за безбедност пацијената, рекла је да разуме стални притисак особа да изгледају најбоље, али да је "превисее људи остало емоционално и физички повређено након оваквих операција и да им је након естетских подухвата био потребан медицински третман".

Свако ко разматра ове третмане требало би да одвоји време и размотри утицај и на своје физичко и ментално здравље, и да се увери да иде код сигурног и квалификованог лекара, рекла је она.

Посланица Лаура Трот, рекла је да "ниједном детету нису потребни ни ботокс ни филери за усне и да од данас више неће моћи да иду у клинике или нечије домове како би прошли опасну и непотребну процедуру која би им могла уништити животе".

Nenad
04.10.2021 • 08:57
Treba to svuda i za svakog zabraniti. Nema potrebe, svaka je usna lepa na svoj način. Ove nanoklinike po BEogradu prave pare na tim estetskim zahvatima. B
EUR/RSD 117.3294
Најновије вести