Бивши корисници франшизе туже "Мекдоналдс" због расизма

ВАШИНГТОН: Више од 50 бивших власника ресторана франшизе "Мекдоналдс" који су афроамеричког порекла туже ланац ресторана због тога што их је, како они наводе, компанија послала да раде у мање профитабилним ресторанима и због тога што им није пружила исту подршку и могућности као и власницима који су белци.
restoran hrana
Фото: pixabay.com

Бивши власници афроамеричког порекла, њих 52, који су поседовали око 200 ресторана франшизе "Мекдоналдс" и који су били приморани да их продају током последње деценије, траже одштету од четири до пет милиона долара по ресторану, наводи се у тужби.

Тужба је поднета јуче у федералном суду у Чикагу, где се налази седиште компаније "Мекдоналдс", пише АП.

У тужби се наводи да је компанија кориснике франшизе који су били афроамеричког порекла слала у ресторане у градским четвртима са мањим обимом продаје и вишим трошковима за обезбеђење и осигурање. Компанија би им пружила нетачне податке о финансијама или би их пожуривала да брзо донесу одлуку када би ресторан постао доступан, наводи се у тужби.

Једном када би постали корисници франшизе, компанија би од њих затражила да реновирају ресторан за краће време него што је то омогућавала белцима и то без олакшица или неког вида финасијске подршке, коју су иначе њима давали, наводе подносиоци тужбе.

Они такође тврде да је њима ускраћивана шанса да отворе ресторане у бољим четвртима града.

Компанија "Мекдоналдс" негирала је оптужбе и позвала се на традицију са корисницима франшизе који су афроамеричког порекла.

Не само да категорички одбацујемо оптужбе да ови корисници франшизе нису били у стању да успеју због било ког облика дискриминације од стране Мекдоналдса, ве ћ смо сигурни да ће чињенице показати колико смо посвећени различитости и једнаким могућностима Мекдоналдс система, преко наших корисника франшизе, добављача и запослених, наводи се у саопштењу компаније.

Ова компанија већ има проблематичну историју са корисницима франшиза афроамеричког порекла. Наиме, активисти у Кливленду су 1969. године бојкотовали четири ресторана у том граду, све док их "Мекдоналдс" није продао власницима афроамеричког порекла.

Средином деведесетих компанија је признала проблем неједнакости између белих корисника франшизе и корисника који су афроамеричког порекла и предузела одређене кораке да ову ситуацију поправи, али је тужби због дискриминације и даље било.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести